9 Mart 2012 Cuma

Mahlepli Kurabiye

Sizce de herkesin elini atıp da bir çırpıda ağzını şenlendireceği tabaktaki son kurabiye gibi durmuyor mu?
Şu an evdeki son kurabiye de olsa bizce Tuzlu Kurabiyelerin Sultanı'dır kendisi! Eşim tuzlu krizine girer sık sık ve "Evde ne var?" diye sorarken kurabiye kaplarımızda bu kurabiyelerden bulursa çok mutlu olur.Siz de tuzlu krizlerine çare olmak istiyorsanız, buyrun:

Kurabiyenin her tarifte aynı tadı vermesidir derdim. Tarifi evirdim, çevirdim, defalarca denedim ve bence mükemmel mahlepli kurabiyeye ulaştım. En güzeli de "Aaa tutmadı." demenize izin vermeyeceğim kadar net bir tarif çıkardım ortaya. Ayrıca ufaklıklarla beraber yapmanızı tavsiye ederim. Hamuru tam onlara layık ve de kalıp kullanmaya çok müsait. Hadi kolay gele...

Şimdi tarifte sıkıntı yaşamamanız için sizden ricam linke tıklayıp http://celikkizmutfakta.blogspot.com/2012/03/baslarken.html yazımı okumanız. Ama daha önce okuduysanız zaten neden bahsettiğimi biliyorsunuzdur. Hadi tarife...



MAHLEPLİ KURABİYE
NE LAZIM?
  • 250 gr oda sıcaklığında yumuşamış Tereyağı ya da Margarin (Ben hep margarinle yaptım itiraf ediyorum!)
  • 100 ml. sıvı yağ ( 200 ml.lik su bardağının yarısı ya da 100 ml.lik küçük çay bardağının tamamı)
  • 40-50 ml tercihen elma sirkesi (200 ml.lik su bardağının dörtte biri ya da 100 ml.lik çay bardağının yarısı)
  • 1 yemek kaşığı yoğurt ( Bunu da ölçmeyelim gerek yok, değil mi? Hafif göbekli bir yoğurt yüksekliği yeterli)
  • 1 yumurta sarısı
  •  1 paket kabartma tozu
  •  1 yemek kaşığı tozşeker (silme gibi)
  •  1 yemek kaşığı tuz (silme gibi)
  •  1 yemek kaşığı mahlep (silme gibi)
  •  500 gr un ( 200 ml.lik bardağımızla tam 4 bardak un ve 1 tepeleme yemek kaşığı un daha) 
  • Üzerine sürmek için yumurta sarısı ya da beyazı ve serpmek için de çörek otu ya da susam
NASIL YAPARIZ?

  1. Malzemelerin sırası önemli değil. O yüzden bulayın elinizi. Hepsini güzelce yoğurun. Eğer ölçüleri tam uygularsanız hiç sıkıntı yaşamayacaksınız. Endişelenmeyin. Sadece yumuşakça ama merdaneyle açıp kurabiye kalıplarınızla kolayca şekil verebileceğiniz nitelikte bir hamur elde etmeniz gerekiyor.
  2. Hamurumuzu buzdolabına atıp yarım saat sabrediyoruz ;))
  3. Hamurumuzu şöyle basitçe yeniden yoğurup yoruyoruz.
  4. Bu arada fırınımızı 170 C'ye ayarlayıp alt ve üst ısıtmalı ve turbo fonksiyonunu seçerek ısıtıyoruz.
  5. Şimdi eğlence zamanı! Dilediğiniz gibi şekil verin. Ben merdaneyle yaklaşıp 1 cm kalınlığında açıyorum. Sonra kalıplarla şekil veriyorum. Genellikle küçük kalıpları tercih ediyorum hem çabuk pişsin hem de lokmalık olsunlar diye... Keyif sizin! Hemen bir püf noktası eklemek istiyorum: Kurabiye kalıbınızı önce içi un dolu küçük bir tabağa sonra hamura batırırsanız kalıbın hamurdan çok daha kolay ayrıldığını göreceksiniz :))))
  6. Kalan yumurta akını ziyan olmasın diye kurabiyelerin üzerine sürebilirsiniz ama yumurta sarısının daha şık durduğunu itiraf edeyim. Dilerseniz çörek otu ya da susam serpiştirin üstlerine ve fırına gönderiverin tepsinizi!
  7. Dakika tutmayı da unutmayın ki bir dahaki sefer pişirdiğinizde "Aman pişti mi?" diye endişelenmezsiniz. Ben fotoğrafta gördüğünüz güzelliği tam 25 dakikada pişiriyorum.
Ohhh! Mutfağınızda baş döndürücü mahlep kokuları salınacak...


SİZDEN RİCAM… 
Tariflerimi denerseniz ve de benimle deneyimlerinizi paylaşırsanız çok ama tahmin bile edemeyeceğiniz kadar çok sevindirirsiniz beni… Yorumlarınızla hem eksiklerimi görmemi sağlarsınız hem de bana değerli düşüncelerinizi aktarırsınız… Paylaşmak güzeldir ve mutluluk verir!


2 yorum:

  1. geldiimde bundan da isterim ama..bence sen bu bloğu açmakla ii etmedin..çünkü ben ne görsem isticem :))

    YanıtlaSil
  2. Kızım iste ne olcak ki?!!! Kaç dakkalık yerdesin sanki. Oğuz kargo hemen ulaştırır:)))

    YanıtlaSil

DMCA.com Protection