Siz de benim gibi olabilirsiniz… Dolma yapmaya kalktığım an hep bir şeyler ters gider; ya pirinçleri ve dolmaları çok tıkıştırırım pişmez ya da soğanlarım çiğ kalır… Olmaz da olmaz. Son dolma deneyimimi eşim babasına anlatınca anladım ki ben çok şanslıyım gerçekten! Beni aldı mutfağa soktu ve aşama aşama tüm püf noktalarını vererek bana dolma yapmayı öğretti. Hem de Ermeni usulü… Benim muhteşem bir kayınpederim var. Müthiş bir aşçı kendisi!
Şimdi tarifte sıkıntı yaşamamanız için sizden ricam linke tıklayıp http://celikkizmutfakta.blogspot.com/2012/03/baslarken.html yazımı okumanız. Ama daha önce okuduysanız zaten neden bahsettiğimi biliyorsunuzdur. Hadi tarife...
ZEYTİNYAĞLI DOLMA ( ERMENİ USULÜ )
KAÇ KİŞİYE YETER?
* Herkes 2’şer tane yerse 6-7 kişiye yeter diye düşünüyorum.
NE LAZIM?
(200 ml.lik bardakla…)
·
Yaklaşık 14-15 adet orta büyüklükte dolmalık biber ( harcınız çok gelirse
domates, soğan, taze patlıcanla da dolma yapabilir veya yaprak ya da lahana
sarabilirsiniz. Kuru patlıcan, biberle de güzel gider bu harç…)
·
4-5 tane soğan
·
1 tam ¼ bardak pirinç
·
1 bardak zeytinyağı
·
1 bardaktan biraz daha fazla su
·
2 dolu yemek kaşığı kuş üzümü
·
1,5 yemek kaşığı dolmalık fıstık
·
2 çay kaşığı dolma baharı (yenibahar)
·
1/4 çay kaşığı tarçın (fazla kaçırmamaya
çalışın)
·
½ çay kaşığı karabiber
·
1 çorba kaşığı kuru nane ( taze nane de
olabilir)
·
2 çay kaşığı kadar tuz
·
2 tatlı kaşığı şeker
·
2-3 yemek kaşığı kadar doğranmış dereotu
·
3-4 yemek kaşığı kadar doğranmış maydanoz
·
Belki 2-3 adet domates dolmalara domatesten
kapak yapmak isterseniz…
·
** Harcı da dolmayı da aynı tencerede yapacağız
haberiniz olsun!
NASIL YAPARIZ?
·
‘Çok kolaymış’ diyor ve başlıyorum…
1- Başlarken hemen pirinci ıslatın
bir köşede. Kuş üzümünü de ıslatın küçük bir kapta.
2- Soğanları ister elinizde ister
robotta ince ince kıyın . Sadece su gibi olmamasına dikkat edin. Soğanları
dolmayı pişireceğiniz tencereye koyun ve üzerine yarım bardaktan biraz daha
fazla su koyarak altını açın ve suyunu çekene kadar pişirin. Bu şekilde
soğanlarımız yanmaz.
3- Soğanlar
suyunu çekince 1 bardaktan 2-3 yemek kaşığı fazla miktarda zeytinyağını ekleyin
ve kavurmaya devam edin. Yaklaşık 20-25 dakika boyunca iyice kavrulmuş olacak…
4- Yıkayıp
suyunu süzdüğünüz pirinci ekleyin ve kavurmaya devam edin.
5- Süzdüğünüz
kuş üzümü, dolmalık fıstık ve diğer tüm baharatları ve de maydanoz ve dereotunu
da ekleyin, karıştırın ve altını kapatın ocağın. En az 10-15 dakika bekleyin ki
eliniz yanmasın.
Harcımız hafif soğuyunca tencereyi hafif eğince bu manzarayı görüyorsanız harç yağını salmış edemektir ki bu da yağımızın yeterli olduğunun kanıtıdır. Yola devam!
6- Bu
arada dolmalık biberlerin sap kısımlarında yuvarlakça kesip temizleyin. Burada
‘baba’ usulü elinizle de yapabilirsiniz, benim gibi buna özel dolma oyucu
aletle de yapabilirsiniz. Ben bu şekilde yapıp daha sonra sap kısımlarından
çekirdekleri ayırıp kapak gibi kullanıyorum.
7- Evet!
Harcımızı dolmalık biberlere dolduruyoruz. Üstünde bir parmaktan biraz daha az
bir boşluk bırakıyoruz. Bir de harcı sıkıştırmayın! Gevşekçe dolsun dolmalar…
9- Biberlerimizi,
harcı hazırladığımız tencereye diziyoruz. (Tencereyi yıkamayın ki harcın
aroması gitmesin tencereden.)
10- Tencerenin dibine ½ bardaktan biraz daha fazla
su koyuyoruz. Harlı ateşte başlıyoruz pişirmeye…
11- Bir müddet
sonra tencerenin kapağını açın ve fokurdama
sesini duyunca orta ateşe alın ve bırakın 15 dakika kadar pişsin!
12- Tencerenin
kapağını açın ve bu defa bir cızırdama
sesi duymayı bekleyin. İşte bu ses dolmanın hazır olduğu anlamına gelir. Tabi
ne olur olmaz biraz pirincin tadına bakmayı da ihmal etmeyin.
** Bazı Ermeni dostlarımız biraz daha pişirip
altını hafifçe karamelize edip yakar gibi pişiriyor ki o da bi başka damak
lezzeti!
SİZDEN RİCAM…
Tariflerimi denerseniz ve de benimle deneyimlerinizi
paylaşırsanız çok ama tahmin bile edemeyeceğiniz kadar çok sevindirirsiniz
beni… Yorumlarınızla hem eksiklerimi görmemi sağlarsınız hem de bana değerli düşüncelerinizi
aktarırsınız… Paylaşmak güzeldir ve mutluluk verir!
o kadar yetenekli ve dikkatlisinki eminim dolmaların benim yaptığımdan çok daha lezzetli oldu.Canım öğretmenim ve canım arkadaşım benim :)
YanıtlaSilBu tarifi "Canım Babam"a borçluyum... Çooook teşekkür ederim Ustam ;))
YanıtlaSilöğretmenim çok güzel yemek tarifleri koymussunuz bu arada öğretmenler gününüzü kutlatlarım önceden okuldadda kutlıcam (BAYRAM SÖYÜK)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim sana Canım Oğlum benim... Ne kadar mutlu ettin beni ;))))
YanıtlaSilÇok başarili bir tarif..Kayınpederinizin şahsında, dolmanın tarifini bu kadar güzel ve ayrıntılı bir biçimde paylaştığınız için size teşekkürlerimi sunuyorum yaptim ve harika oldu.
YanıtlaSilBen tek düze tariflerin acısını çok çektim. O yüzden ustaları bulunca kaçırmıyorum ve en ufak ayrıntıyı dahi paylaşmaktan keyif alıyorum. Babam da sağolsun siz de sağolun!!! Çok ama çok teşekkür ederim.
YanıtlaSilcanım ellerine sağlık çok güzel görünüyor başarılar
YanıtlaSilTeşekkür ederim ;)))) Çoook tatlısınız ;)
Sil