
Aslında sufle ve fondan söz konusu olunca ya da diğer bir tabirle içinden çikolata akan kek denince kafalar ve tarifler karışıyor ve işin içinden çıkılmıyor. İnanın yumurta beyazı ve sarısını ayırarak, içine kakao ekleyerek pek çok tarif denedim ki asıl sufle yapma tekniği yumurtanın beyaz sarısını ayrı ayrı çırparak havalandırmaktır. Sufle tekniği bambaşka, fondan başka... Ama sonuçta bizi mutlu eden şey ne ona baktık. Pişmiş sıcak kek havasının yanında içinden çikolata akmasını istedik ve bir kase içinde göbeklice kabarmış kaşığınızı daldırdığınızda ortasından sıcacık çikolata akan bir kek yemekse niyetimiz sanırım amacımıza ulaştık. İşin uzmanları çok farklı şeyler söyleyebilirler ancak benim, eşimin ve dostlarımın ortak kararıyla oldukça basit bir “Çikolatalı Sufle”miz oldu.
Fazla söze gerek yok! Hadi tarife...
Şimdi tarifte sıkıntı yaşamamanız için sizden ricam linke tıklayıp http://celikkizmutfakta.blogspot.com/2012/03/baslarken.html yazımı okumanız. Ama daha önce okuduysanız zaten neden bahsettiğimi biliyorsunuzdur. Hadi tarife...
İÇİNDEN SICACIK ÇİKOLATA AKAN ÇİKOLATALI SUFLE
KAÇ KİŞİYE YETER?
* Benim remekinlerimle 4 kişiye yetiyor ki remekinlerimin kapasitesi 125 ml.
TAHMİNİ HAZIRLAMA SÜRESİ NEDİR NEDİR?
* En fazla 15 dk. ve yaklaşık 20 dk. pişme süresi.
NE LAZIM?
·
240 gr. kaliteli bitter çikolata (Kahve dünyasının parça parça satılan
kalıp küvertür çikolatasını öneririm. Ben en kolay ona ulaşıyorum. Daha
kalitelisini bulursanız kesinlikle kaçırmayın elbette.)
·
150 gr. tereyağı (kalıplarınız için biraz daha tereyağı) (250 gr.lık paketin yarısından fazlası)
·
3 iri yumurta ya da 4 küçük yumurta (Tartınca kabuksuz halde tam 170 gr)
·
150 gr. toz şeker (kalıplarınız için biraz daha tereyağı) (1 bardak şekerden 2-3 yemek kaşığı eksiltin)
·
100 gr. un ( 1 bardak undan silme göbeksiz bir yemek kaşığı eksiltin)
·
2 fiske tuz (1/3 çay kaşığı kadar)
·
** Sufleyi içinde yapacağınız kaplar ki orjinal beyaz olanlara “remekin”
deniyormuş. Ama ben topkek yaptığımız kalın karton kalıplardan kullandım.
Gönlünüz arzu ederse ısıya dayanıklı cam kaplarda ya da silikon
kalıplarda(sunumda sıkıntı yaşayabilirsiniz) ya da güveç kaplarında
yapabilirsiniz.
·
*** Servis için pudra şekeri ya da krema ya da dondurma
kullanabilirsiniz.


3)
Diğer tüm malzemeyi genişce bir kaba alıp tel çırpıcı
ile kabaca ama her şey karışacak ve homojen hale gelecek şekilde çırpın.
4)
Şimdi hemencecik tereyağlı çikolata karışımını ekleyin
ve yine bir güzel karıştırın. Koyu kıvamlı ancak buna rağmen akışkan bir hamurunuz olacak. Çırpıcı ile karıştırırken iz kalmayacak kadar akışkan olacak.
5)
Hamur karışımımızı kalıplara döküyoruz. Pürüzsüz ve dümdüz bir gözrüntüsü olmalı...Ben ağzına
kadar dolduruyorum çünkü göbeklenmesi çok hoşuma gidiyor. Epey kabaracaklar...
6)
Dilerseniz yaparken fırını ısıtmaya başlayıp hemen
pişirebilirsiniz. 200 C de alt üst ısıtılmış fırın olacak. Ancak hazırlayıp dolaba koyup sonra da pişirebilirsiniz. Ben
genelde en az 2 saat dolapta tutuyorum sabırlı günümdeysem ya da
misafirlerimize hazırladıysam sabahtan yapıp akşam pişiriyorum. Kısacası
hazırlayıp 2 gün buzdolabında bekletebilirsiniz. Tabii sabredebilirseniz...
7)
Suflelerinizi ısıttığınız fırına atın (200 C de alt üst ısıtılmış fırın) ve...



8)
Dilerseniz üzerine hemen pudra şekeri serpip yanında
dondurma ya da kremayla servis edebilirsiniz. Aman diyim çabuk olun; soğumasın
;) Afiyet olsun...
SİZDEN RİCAM…
Tariflerimi denerseniz ve de benimle deneyimlerinizi
paylaşırsanız çok ama tahmin bile edemeyeceğiniz kadar çok sevindirirsiniz
beni… Yorumlarınızla hem eksiklerimi görmemi sağlarsınız hem de bana değerli
düşüncelerinizi aktarırsınız… Paylaşmak güzeldir ve mutluluk verir!
mükemmel bir şey görünce içim gitti denedim süper oldu çok teşekkür ederim ellerinize sağlık
YanıtlaSilOh çok sevindim ;) Afiyetler olsun ;)
Sil