6 Ekim 2013 Pazar

Icinden Cikolata Akan Sufle




Merhaba... Epeydir sizi tatlıdan uzak tuttuğumun farkındayım. Tam bir dönüş yapıp çilolata komasına sokmaya kararlıyım sizi... Benim gibi çikolata ve özellikle Çikolatalı Sufle tutkunu dostlarımız Özlem&Serem ve Çağla&Serkan şerefine paylaşıyorum sizinle bu tarifi...

Aslında sufle ve fondan söz konusu olunca ya da diğer bir tabirle içinden çikolata akan kek denince kafalar ve tarifler karışıyor ve işin içinden çıkılmıyor. İnanın yumurta beyazı ve sarısını ayırarak, içine kakao ekleyerek pek çok tarif denedim ki asıl sufle yapma tekniği yumurtanın beyaz sarısını ayrı ayrı çırparak havalandırmaktır. Sufle tekniği bambaşka, fondan başka... Ama sonuçta bizi mutlu eden şey ne ona baktık. Pişmiş sıcak kek havasının yanında içinden çikolata akmasını istedik ve bir kase içinde göbeklice kabarmış kaşığınızı daldırdığınızda ortasından sıcacık çikolata akan bir kek yemekse niyetimiz sanırım amacımıza ulaştık. İşin uzmanları çok farklı şeyler söyleyebilirler ancak benim, eşimin ve dostlarımın ortak kararıyla oldukça basit bir “Çikolatalı Sufle”miz oldu.

Fazla söze gerek yok! Hadi tarife...
Şimdi tarifte sıkıntı yaşamamanız için sizden ricam linke tıklayıp http://celikkizmutfakta.blogspot.com/2012/03/baslarken.html yazımı okumanız. Ama daha önce okuduysanız zaten neden bahsettiğimi biliyorsunuzdur. Hadi tarife...

İÇİNDEN SICACIK ÇİKOLATA AKAN ÇİKOLATALI SUFLE
KAÇ KİŞİYE YETER?
* Benim remekinlerimle 4 kişiye yetiyor ki remekinlerimin kapasitesi 125 ml.
TAHMİNİ HAZIRLAMA SÜRESİ NEDİR NEDİR?
* En fazla 15 dk. ve yaklaşık 20 dk. pişme süresi.
NE LAZIM?
·         240 gr. kaliteli bitter çikolata (Kahve dünyasının parça parça satılan kalıp küvertür çikolatasını öneririm. Ben en kolay ona ulaşıyorum. Daha kalitelisini bulursanız kesinlikle kaçırmayın elbette.)
·         150 gr. tereyağı (kalıplarınız için biraz daha tereyağı) (250 gr.lık paketin yarısından fazlası)
·         3 iri yumurta ya da 4 küçük yumurta (Tartınca kabuksuz halde tam 170 gr)
·         150 gr. toz şeker (kalıplarınız için biraz daha tereyağı) (1 bardak şekerden 2-3 yemek kaşığı eksiltin)
·         100 gr. un ( 1 bardak undan silme göbeksiz bir yemek kaşığı eksiltin)
·         2 fiske tuz (1/3 çay kaşığı kadar)
·         ** Sufleyi içinde yapacağınız kaplar ki orjinal beyaz olanlara “remekin” deniyormuş. Ama ben topkek yaptığımız kalın karton kalıplardan kullandım. Gönlünüz arzu ederse ısıya dayanıklı cam kaplarda ya da silikon kalıplarda(sunumda sıkıntı yaşayabilirsiniz) ya da güveç kaplarında yapabilirsiniz.
·         *** Servis için pudra şekeri ya da krema ya da dondurma kullanabilirsiniz.

NASIL YAPARIZ?
       1)      Eğer suflenizi porselen remekinlerde ya da cam ya da metal ya da güveç tarzı kaplarda yapacaksanız yapışmasına engel olmak için kalıpların içine tereyağı sürün ve hemen ardından her yerine toz şeker serpin ki tereyağının üstü şekerle kaplansın. Kalıplarınızı hava çok sıcaksa buzdolabına kaldırıp bekletebilirsiniz. Fakat çok da önemli değil zira çabucak hazırlayacaksınız sufleyi. Yani gerek kalmayacak. Benim gibi karton topkek kalıplarında yaparsanız bunların hiçbirine gerek kalmayacak çünkü yapıp, afiyetle yiyip hemen kabını çöpe atabileceksiniz.
       2)      Çikolatayı bıçakla güzelce kıyın ve küp küp doğradığınız tereyağı ile birlikte küçük bir tencereye koyun ve altını biraz açın. İyice karıştıra karıştıra erimesini sağlayın ve ocaktan alın.
       3)      Diğer tüm malzemeyi genişce bir kaba alıp tel çırpıcı ile kabaca ama her şey karışacak ve homojen hale gelecek şekilde çırpın.
       4)      Şimdi hemencecik tereyağlı çikolata karışımını ekleyin ve yine bir güzel karıştırın. Koyu kıvamlı ancak buna rağmen akışkan bir hamurunuz olacak. Çırpıcı ile karıştırırken iz kalmayacak kadar akışkan olacak.
       5)      Hamur karışımımızı kalıplara döküyoruz. Pürüzsüz ve dümdüz bir gözrüntüsü olmalı...Ben ağzına kadar dolduruyorum çünkü göbeklenmesi çok hoşuma gidiyor. Epey kabaracaklar...
       6)      Dilerseniz yaparken fırını ısıtmaya başlayıp hemen pişirebilirsiniz. 200 C de alt üst ısıtılmış fırın olacak. Ancak hazırlayıp dolaba koyup sonra da pişirebilirsiniz. Ben genelde en az 2 saat dolapta tutuyorum sabırlı günümdeysem ya da misafirlerimize hazırladıysam sabahtan yapıp akşam pişiriyorum. Kısacası hazırlayıp 2 gün buzdolabında bekletebilirsiniz. Tabii sabredebilirseniz...
      7)      Suflelerinizi ısıttığınız fırına atın (200 C de alt üst ısıtılmış fırın) ve...


***  İlla ki kullandığınız malzemeden ya da havanın sıcak ya da soğuk olmasından dolayı hamurda ya da pişirme sırasında farklı deneyimler yaşabilirsiniz. Hevesinizi kırmasın deneyimler... Kendi malzemeniz kendi fırınınız size heyecan yaşatıyor demek ki...




*** İlk denemenizde fırınınız ve kalıplarınızın büyüklüğünü hesap ederek dikkatli olmanızı rica ediyorum. Sufleler kabarmaya başlayacak ama ortası çökük bir halde olacak önce. İşte o anda kaç dakika geçtiğine bakın ve fırınınızı alt üst turbo ayarına geçirin ve bir o kadar dakika daha sufleyi pişirin.
Ben 125 ml.lik bu kaplarda 10 dakika alt üst 10 dakika da alt üst turbo sıcaklıkta pişirdim. Göreceksiniz ki kocaman bir göbeği olacak, üstü çatlayacak ve tam ortasındaki çatlaktan sıvı halde çikolata gözükecek. Tam vaktidir alın fırından hemen... 
8)      Dilerseniz üzerine hemen pudra şekeri serpip yanında dondurma ya da kremayla servis edebilirsiniz. Aman diyim çabuk olun; soğumasın ;) Afiyet olsun...


 


SİZDEN RİCAM… 
Tariflerimi denerseniz ve de benimle deneyimlerinizi paylaşırsanız çok ama tahmin bile edemeyeceğiniz kadar çok sevindirirsiniz beni… Yorumlarınızla hem eksiklerimi görmemi sağlarsınız hem de bana değerli düşüncelerinizi aktarırsınız… Paylaşmak güzeldir ve mutluluk verir!








2 yorum:

  1. mükemmel bir şey görünce içim gitti denedim süper oldu çok teşekkür ederim ellerinize sağlık

    YanıtlaSil

DMCA.com Protection