11 Mart 2012 Pazar

Yoğurt Çorbası

Yaptığım en iyi çorbaydı zannımca!
Ben de herkes gibi çorbalara bayılırım. İçimi ısıtırlar. Eşimse kolay kolay her çorbayı içmez: Koyu kıvamlı olmayacak, su gibi olmayacak... 
Eminim bir çoğunuz benden kat be kat daha lezzetli çorbalar yapıyorsunuzdur.Ancak yeni öğrenenler ya da şu "göz kararı" denilen sinir bozucu miktar uygulamasından nefret edenlere yardım etmek istiyorum. Elimden değil çünkü ben o yollardan geçtim. :)))

Şimdi tarifte sıkıntı yaşamamanız için sizden ricam linke tıklayıp http://celikkizmutfakta.blogspot.com/2012/03/baslarken.html yazımı okumanız. Ama daha önce okuduysanız zaten neden bahsettiğimi biliyorsunuzdur. Hadi tarife...


YOĞURT ÇORBASI
NE LAZIM?
7-8 kişilik çorba için
  • 55 gr. Şehriye (200 ml. Su bardağının yarısı ya da 5 yemek kaşığı arpa şehriye ya da 6 yemek kaşığı tel şehriye ya da 2,5 yemek kaşığı yemeklik pirinç)
  • *1 bardak su ve bir tatlı kaşığı kadar sıvıyağ
  • 1,3 lt su (200 ml.lik bardak ile 6,5 bardak)
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı un (tepeleme gibi ya da 30 gr un tartın)
  • 150 gr süzme yoğurt ( yaklaşık 200 ml.lik 1 bardak)
  • 1/2 limon suyu ( Bir tatlı kaşığı dolusu da yeter)
  • 1, 1/2 silme tatlı kaşığı tuz
  • 2 kaşık tereyağı
  • 3 kaşık sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
NASIL YAPARIZ?
1. Küçük bir tencereye 1 bardak su, 1 tatlı kaşığı sıvı yağı ve şehriyeyi koyarak suyunu çekene dek haşlayın. Gerekirse su ekleyin ama dikkat edin yapış yapış olup iyice erimesinler.
2. 1,3 litre suyumuzu, 1 yumurtamızı, 150 gr süzme yoğurdumuzu, 2 kaşık unumuzu orta büyüklükte bir tencereye koyun ve sürekli çırparak homojen hale gelene kadar karıştırın. Şimdi orta yükseklikte ateşin üstüne koyun ve yine karıştırmaya devam edin.Çorba ısınmaya başlayınca şehriyeyi ekleyin.
3. Çorba kaynayana dek karıştırmayı bırakmayın. Kaynayınca içine tuzunu ve limon suyunu katın ve yine karıştırmaya devam edin. Altını kısın şimdi.
4. Bir tavaya tereyağı ve sıvı yağları alıp ısıtın ve sonra naneyi ekleyin. Nane kokusu burnunuza gelince karışımı hemen çorbanıza ekleyin. Karıştırın.
5. Çorbanızın kapağını kapatın ve yaklaşık 10 dk. Kısık ateşte demleyip altını kapatın. (Kapağı hafif aralık bırakmanızı tavsiye ederim. )
Kase kase lezzet olsun!


SİZDEN RİCAM… 
Tariflerimi denerseniz ve de benimle deneyimlerinizi paylaşırsanız çok ama tahmin bile edemeyeceğiniz kadar çok sevindirirsiniz beni… Yorumlarınızla hem eksiklerimi görmemi sağlarsınız hem de bana değerli düşüncelerinizi aktarırsınız… Paylaşmak güzeldir ve mutluluk verir!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

DMCA.com Protection