12 Mart 2012 Pazartesi

Karnabahar Graten

Çocuklarınız karnabahara burun mu kıvırıyor? Hiç endişelenmeyin. Bizim evdeki büyük çocuk da aynı tepkiyi veriyor. Ancak bu yemeği söylenmeden yedi içindeki karnabahara rağmen. Sanırım en büyük sebebi, içindeki patates ve de diğer malzemelerin birlikteliği. Deneyin ve ailecek karar verin... Heyecan kapladı mı içinizi? Kaplar tabii! Her tarif bir serüven ne de olsa...

Blog açmaya aniden karar verdiğimde elimde her tarifime ait fotoğraf olmadığını anlayıp üzüldüğüm tariflerimden birisidir bu. Söz, yaptığım ilk fırsatta fotoğraflayıp burada yayınlayacağım.
Bugün tarif ekleme niyetinde değildim ama sevgili Emine hanım'ın ricasını da kıramazdım ;))

Hadi uzatmadan sıvayalım kolları:

Şimdi tarifte sıkıntı yaşamamanız için sizden ricam linke tıklayıp http://celikkizmutfakta.blogspot.com/2012/03/baslarken.html yazımı okumanız. Ama daha önce okuduysanız zaten neden bahsettiğimi biliyorsunuzdur. Hadi tarife...



KARNABAHAR GRATEN
NE LAZIM?
  • 1 orta boy karnabahar
  • 2 adet orta boy patates
  • **Kıyma harcı için
  • 2 adet domates
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 300 gr kıyma
  • 1 bardak su
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı kimyon
  • Dilerseniz 1 çay kaşığı pulbiber
  • **Beşamel Sosu için
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un (30 gr.)
  • 3 su bardağı süt (600 ml.)
  • 1 çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karabiber
  • **Üstü için
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar (200 ml.lik bardakla) *Dilerseniz başka bir tür peynir de kullanabilirsiniz.
     

NASIL YAPARIZ?
1. Patatesleri en kolayından haşlayın. Belki evinizde haşlanmış patates vardır. Ohhh, çok şanslısınız o vakit. Ben zaman kazanmak için mikrodalgada haşlıyorum çabucak. Karnabaharı buharda haşlayın. Onlar haşlanırken...
2. Tencereye zeytinyağını koyun ve içine küçük doğradığınız soğanı, kıydığınız sarımsağı koyun. Kavurun. 300 gr kıymanızı ekleyin ve yine kavurun. 1 yemek kaşığı salçanızı ekleyin yine çevirin. 2 adet domatesinizi küp küp doğrayın ve içine atın. Şimdi 1 bardak su dökün malzemeye, tüm baharatları da içine ekleyin ve altını kısarak 10 dakika kadar pişirin. Ne çok sulu ne de çok kuru bir kıymalı harcınız olacak sonuçta.

** Artık fırınınızı açabilirsiniz. Alt üst turbo ve 200 C dereceye. 

3. Yeni haşladıysanız elleriniz yanmasın diye şimdi patatesleri de karnabaharı da birbirine denk parçalara ayırın küçük küçük. Hepsini karıştırıp borcama serin. Üzerine de kıymalı harcı dökün. Dilerseniz patates ve karnabaharla karıştırabilirsiniz ki ben kesinlikle tavsiye ediyorum.
4.Şimdi 2 yemek kaşığı tereyağının içine 2 yemek kaşığı un eklenir ve bir güzel kavrulur. Üzerine hafifçe 3 su bardağı süt eklenir ve kıvamını bulana dek karıştırılır. İçine 1 çay kaşığı tuz ve 1/2 çay kaşığı karabiber eklenir.
5. Beşamel sos fırın kabınızdaki karışımın üstüne dökülür. Şöyle bir karıştırılır.
6. Kaşar rendesi en üste serpilir ve fırına verilir. Üstü kızarana dek pişirin. 

Hepinize afiyet olsun! Emine Hanımcığım size de...


SİZDEN RİCAM… 
Tariflerimi denerseniz ve de benimle deneyimlerinizi paylaşırsanız çok ama tahmin bile edemeyeceğiniz kadar çok sevindirirsiniz beni… Yorumlarınızla hem eksiklerimi görmemi sağlarsınız hem de bana değerli düşüncelerinizi aktarırsınız… Paylaşmak güzeldir ve mutluluk verir!


2 yorum:

DMCA.com Protection