23 Ağustos 2013 Cuma

Kuru Incir Receli

             Merhaba! "Yazın ortasında kuru incir reçeli de ne ki?" diyenlerinizi duyuyor gibiyim. Aslında taze incir reçeli tarifi vermek isterdim. Elbette önce yapmak ve yemek isterdim... Memlekete gittiğimde incirlerin o minicik halleri çoktan yerini kocaman taze incirlere bırakmıştı. Bu halleriyle reçel yapmak içimden gelmedi. Kös kös döndüm eve... Sonra baktım geçen yıldan kalan kuru incirler yavaş yavaş şekerlenmeye başlamış; atmaya da kıyamadım, sıvadım kolları reçel yaptım. Aklınıza gelirse bir gün deneyin derim... İçinizi baymayan bir reçel olacak...


Şimdi tarifte sıkıntı yaşamamanız için sizden ricam linke tıklayıp http://celikkizmutfakta.blogspot.com/2012/03/baslarken.html yazımı okumanız. Ama daha önce okuduysanız zaten neden bahsettiğimi biliyorsunuzdur. Hadi tarife...


KURU İNCİR REÇELİ
KAÇ KİŞİYE YETER?
·         Bilemiyorum. Ancak yaklaşık yarım kg.lık bir  bilemediniz 1,5 kavanoz reçeliniz olacak.
TAHMİNİ HAZIRLAMA SÜRESİ NEDİR NEDİR?
·         Yaklaşık 1 saat.
NE LAZIM?
·          500 gr kuru incir
·         400 gr toz şeker (200 ml.lik bardakla 2 bardak ve 1/4 bardak daha)
·         750-800 ml. Su (200 ml.lik bardakla 4 bardak) Kıvamı duru istiyorsanız su miktarını 1 litre yapabilirsiniz.
·         Yaklaşık 2 yemek kaşığı limon suyu ya da küçük bir parça limon tuzu
·         Arzu edenler 2-3 adet karanfil kullanabilir.
·         Yine arzu edenler ceviz, fındık, susam ekleyebilir. Ancak çok ağır bir tat oluyor...
NASIL YAPARIZ?
1.      İncirlerimizi güzelce yıkıyoruz. İstemezseniz yıkamayın ama ben nedense öyle bi yıkıyıverdim ve kabaca kuruladım.
2.      İncirleri dilediğimiz büyüklükte doğruyoruz. Çok küçük doğramanızı tavsiye etmem çünkü o meşhur incir çekirdekleri epey dağılıyor. Ben 4-5 parçaya ayırdım.
3.      Tenecereye suyu ve şekeri koyun ve ocağın altını epey açın. Karıştırın ki şeker erisin. Kaynamaya başlayınca 10 dk. tutun ve bırakın kaynasın.
4.      İncirleri tencereye atın ve 3 dakika bırakın kaynasın. Kaynayınca altını kısın ve yaklaşık 25-30 dk. dilediğiniz kıvama gelene dek pişirin.
5.      Limonu reçele ekleyin, şöyle bir karıştırın ve altını açın ocağın ve 3 dk. pişirin.
6.      Burası önemli: Hemen tüketecek olduğunuz miktarı ayırın ve böyle kaynar halde kavanoza ya da kavanozlara doldurun ve hemen kapağını kapatıp kavanozu ters çevirin. Bu işlemi havlu ya da eldivenle yaparsanız elleriniz yanmaz. Kavanoza 24 saat dokunmayın öyle kalsın.
7.      Sabrettiniz...  Reçel soğudu tadına baktınız... İnşallah beğenirsiniz. Kavanozu da bir gün sonra düz çevirin. Bakın kapağı ortasına hafifçe çökmüş mü? Çökmüşse vakumlanmıştır. Uzun bir süre saklayabilirsiniz...
SİZDEN RİCAM… 
Tariflerimi denerseniz ve de benimle deneyimlerinizi paylaşırsanız çok ama tahmin bile edemeyeceğiniz kadar çok sevindirirsiniz beni… Yorumlarınızla hem eksiklerimi görmemi sağlarsınız hem de bana değerli düşüncelerinizi aktarırsınız… Paylaşmak güzeldir ve mutluluk verir!






28 yorum:

  1. Ben bugün denedim, bakalim nasil olacak. Cok güzel bir tarife benziyor ellerinize saglik :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz yapmışsanız çok güzel olur zaten ;)))

      Sil
    2. yaptım çok güzel oldu,şimdi yine yapıyorum .reçel sevmeyen eşim yine yap dedi o kadar yani :)

      Sil
    3. İşte bu harika haber ;))) Çok ama çok sevindim eşinizi incir reçeli sevenler kulübüne katmamıza ;)

      Sil
  2. Ben de yaptim, nefis oldu! Karanfil cok güzel lezzet veriyor. Ev halki bayildi! Simdi 2. turu cevizli deniyorum. :) Tarif için cok teşekkürler, sevgiler, mutlu yillar. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili İnci Hanım,
      Oldukça geç yanıt verdim; affedin. Beğenmenize, beğenmelerine o kadar sevindim ki...
      Size de keyifler, neşeler... ;))))

      Sil
  3. Simdi yapiyoeum umarim cok lezzetli olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım tarifim işe yaramıştır ve ağzınız tadlanmıştır ;)))

      Sil
  4. simdi yapıyoruz umarım güzel olur, güzel olursada mutlaka yorumu yazacağım;)

    YanıtlaSil
  5. şimdi deneyeceğim :) çok güzel görünüyorlar ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. çok güzel ve detaylı tarifinizden dolayı teşekkür ederim.tarifi aynen uyguladım ve harika oldu.bu siteye ilk girdim ve hemen siteyi not aldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim; sağolun. Tarif işe yaramış ;))) Listenizde olmak da ayrı bi şeref ;))

      Sil
  7. Bende yapıcam inşallah ceviz ve susam katanlar nasıl oldu acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eşim ceviz ve susam sevmediği için denemedim ama yapan arkadaşlarım değişik bir lezzet olduğunu söylüyor. Siz denerseniz paylaşır mısınız bizle? ;)

      Sil
  8. Üf çok güzeldi annem yaptı herkeze tafsiye ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun! Anneciğinizin ellerine sağlık ;)))

      Sil
  9. Merhaba. Tarifinizi bugün denedim harika oldu. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Ne mutlu bana siz mutluysanız ;)))

      Sil
  10. bende şimdi denicem inşaallah cok güzel olur :)

    YanıtlaSil
  11. Tarif gördüğüm kadar internette ki tariflerden çok daha içime sindi elinize sağlık yakın zamanda yapıcam dilerim yanılmamışımdır ama güzel olacağı kanaatindeyim elinize gönlünüze sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yanılmamış olmanızı ve bu reçeli her yaptığınızda ve tattığınızda yüzünüzde kocaman bir tebessüm olmasını diliyorum ;)))

      Sil
  12. Yarin bende deneyeceğim umarim begenilir :)

    YanıtlaSil
  13. Bende yapıyorum şimdi :)))-insallah güzel olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin elinizden olur ;) Afiyet olsun şimdiden ;)

      Sil

DMCA.com Protection