Merhaba! "Yazın ortasında kuru incir reçeli de ne ki?" diyenlerinizi duyuyor gibiyim. Aslında taze incir reçeli tarifi vermek isterdim. Elbette önce yapmak ve yemek isterdim... Memlekete gittiğimde incirlerin o minicik halleri çoktan yerini kocaman taze incirlere bırakmıştı. Bu halleriyle reçel yapmak içimden gelmedi. Kös kös döndüm eve... Sonra baktım geçen yıldan kalan kuru incirler yavaş yavaş şekerlenmeye başlamış; atmaya da kıyamadım, sıvadım kolları reçel yaptım. Aklınıza gelirse bir gün deneyin derim... İçinizi baymayan bir reçel olacak...
Şimdi tarifte sıkıntı yaşamamanız için sizden ricam linke tıklayıp http://celikkizmutfakta.blogspot.com/2012/03/baslarken.html yazımı okumanız. Ama daha önce okuduysanız zaten neden bahsettiğimi biliyorsunuzdur. Hadi tarife...
KURU İNCİR REÇELİ
KAÇ KİŞİYE YETER?
·
Bilemiyorum. Ancak yaklaşık yarım kg.lık bir bilemediniz 1,5 kavanoz reçeliniz olacak.
TAHMİNİ HAZIRLAMA SÜRESİ NEDİR NEDİR?
·
Yaklaşık 1 saat.
NE LAZIM?
·
500 gr kuru incir
·
400 gr toz şeker (200 ml.lik bardakla 2 bardak ve 1/4 bardak daha)
·
750-800 ml. Su (200 ml.lik bardakla 4 bardak) Kıvamı duru istiyorsanız su
miktarını 1 litre yapabilirsiniz.
·
Yaklaşık 2 yemek kaşığı limon suyu ya da küçük
bir parça limon tuzu
·
Arzu edenler 2-3 adet karanfil kullanabilir.
·
Yine arzu edenler ceviz, fındık, susam
ekleyebilir. Ancak çok ağır bir tat oluyor...
NASIL YAPARIZ?
1.
İncirlerimizi güzelce yıkıyoruz. İstemezseniz yıkamayın
ama ben nedense öyle bi yıkıyıverdim ve kabaca kuruladım.
2.
İncirleri dilediğimiz büyüklükte doğruyoruz. Çok küçük
doğramanızı tavsiye etmem çünkü o meşhur incir çekirdekleri epey dağılıyor. Ben
4-5 parçaya ayırdım.
3.
Tenecereye suyu ve şekeri koyun ve ocağın altını epey
açın. Karıştırın ki şeker erisin. Kaynamaya başlayınca 10 dk. tutun ve bırakın
kaynasın.
4.
İncirleri tencereye atın ve 3 dakika bırakın kaynasın.
Kaynayınca altını kısın ve yaklaşık 25-30 dk. dilediğiniz kıvama gelene dek
pişirin.
5.
Limonu reçele ekleyin, şöyle bir karıştırın ve altını
açın ocağın ve 3 dk. pişirin.
6.
Burası önemli: Hemen tüketecek olduğunuz miktarı ayırın
ve böyle kaynar halde kavanoza ya da kavanozlara doldurun ve hemen kapağını
kapatıp kavanozu ters çevirin. Bu işlemi havlu ya da eldivenle yaparsanız
elleriniz yanmaz. Kavanoza 24 saat dokunmayın öyle kalsın.
7.
Sabrettiniz...
Reçel soğudu tadına baktınız... İnşallah beğenirsiniz. Kavanozu da bir
gün sonra düz çevirin. Bakın kapağı ortasına hafifçe çökmüş mü? Çökmüşse
vakumlanmıştır. Uzun bir süre saklayabilirsiniz...
SİZDEN RİCAM…
Tariflerimi denerseniz ve de benimle deneyimlerinizi
paylaşırsanız çok ama tahmin bile edemeyeceğiniz kadar çok sevindirirsiniz
beni… Yorumlarınızla hem eksiklerimi görmemi sağlarsınız hem de bana değerli
düşüncelerinizi aktarırsınız… Paylaşmak güzeldir ve mutluluk verir!
Ben bugün denedim, bakalim nasil olacak. Cok güzel bir tarife benziyor ellerinize saglik :)
YanıtlaSilSiz yapmışsanız çok güzel olur zaten ;)))
Silyaptım çok güzel oldu,şimdi yine yapıyorum .reçel sevmeyen eşim yine yap dedi o kadar yani :)
Silİşte bu harika haber ;))) Çok ama çok sevindim eşinizi incir reçeli sevenler kulübüne katmamıza ;)
SilBen de yaptim, nefis oldu! Karanfil cok güzel lezzet veriyor. Ev halki bayildi! Simdi 2. turu cevizli deniyorum. :) Tarif için cok teşekkürler, sevgiler, mutlu yillar. :)
YanıtlaSilSevgili İnci Hanım,
SilOldukça geç yanıt verdim; affedin. Beğenmenize, beğenmelerine o kadar sevindim ki...
Size de keyifler, neşeler... ;))))
Simdi yapiyoeum umarim cok lezzetli olur :)
YanıtlaSilUmarım tarifim işe yaramıştır ve ağzınız tadlanmıştır ;)))
Silsimdi yapıyoruz umarım güzel olur, güzel olursada mutlaka yorumu yazacağım;)
YanıtlaSilSonucu merakla bekliyorum ;)))
Silşimdi deneyeceğim :) çok güzel görünüyorlar ellerinize sağlık
YanıtlaSilSizin de ellerinize sağlık o zamannn ;))
Silçok güzel ve detaylı tarifinizden dolayı teşekkür ederim.tarifi aynen uyguladım ve harika oldu.bu siteye ilk girdim ve hemen siteyi not aldım.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim; sağolun. Tarif işe yaramış ;))) Listenizde olmak da ayrı bi şeref ;))
SilBende yapıcam inşallah ceviz ve susam katanlar nasıl oldu acaba
YanıtlaSilEşim ceviz ve susam sevmediği için denemedim ama yapan arkadaşlarım değişik bir lezzet olduğunu söylüyor. Siz denerseniz paylaşır mısınız bizle? ;)
SilÜf çok güzeldi annem yaptı herkeze tafsiye ederim
YanıtlaSilAfiyet olsun! Anneciğinizin ellerine sağlık ;)))
SilMerhaba. Tarifinizi bugün denedim harika oldu. Teşekkür ederim.
YanıtlaSilRica ederim. Ne mutlu bana siz mutluysanız ;)))
Silbende şimdi denicem inşaallah cok güzel olur :)
YanıtlaSilİnşallah ;) ama ellerinizden olur ;))
SilTarif gördüğüm kadar internette ki tariflerden çok daha içime sindi elinize sağlık yakın zamanda yapıcam dilerim yanılmamışımdır ama güzel olacağı kanaatindeyim elinize gönlünüze sağlık :)
YanıtlaSilBen de yanılmamış olmanızı ve bu reçeli her yaptığınızda ve tattığınızda yüzünüzde kocaman bir tebessüm olmasını diliyorum ;)))
SilYarin bende deneyeceğim umarim begenilir :)
YanıtlaSilBen sonucu merakla bekliyorum ;)
SilBende yapıyorum şimdi :)))-insallah güzel olur :)
YanıtlaSilSizin elinizden olur ;) Afiyet olsun şimdiden ;)
Sil