19 Mayıs 2012 Cumartesi

Kamarca Cheesecake

 


 Efendim benim tatlılara merakım malum! Ancak mutfağa merakımı arttıran iki ana neden var: Biri Sevgili Eşim, bir diğeri de eşimle balayına gittiğimizde tanıdığımız Sevgili Kamer Ablacık ;))) Sessiz, sakin ve huzur dolu bir balayı yapmaktı amacımız ve yolumuz Kamarca'ya düştü. Sahibemiz muhteşem bir aşçı ve inanılmaz güzel gönüllü! Cheesecake tutkunu olduğumuzu duyunca hemen bize bir tane yaptı ve hiç çekinmeden beni mutfağına alıp bu muhteşem cheesecake tarifini yaparken anlattı. Ellerinden  öperim Ablacık ;))))

Tarifi aslında 28 cm.lik kilitli kek kalıbında pişiriyordum ama geçen gün kalıbım kırılınca, elimde 24 cm.lik kalıbım olunca ve de Sevgili Zeynep'im ( Kalbi temiz, canım arkadaşım, senin için yaparken bu tarif hep tutuyor ama dilimlerken yaşadıklarımız aramızda kalsın :PP ) bize gelecek diye cheesecake yapmak gerekince Mühendis Beyim imdadıma yetişti ve malzemeleri  %15 oranında azalttık. Görüntüsü, tadı muhteşem oldu ama biraz fazla pişirmişim keserken dağıldı. Kamer Ablam yine imdada yetişti. Daha az pişirmem gerekiyormuş! Bi dahakine tam olacak! Yaşasın!

Şimdi tarifte sıkıntı yaşamamanız için sizden ricam linke tıklayıp http://celikkizmutfakta.blogspot.com/2012/03/baslarken.html yazımı okumanız. Ama daha önce okuduysanız zaten neden bahsettiğimi biliyorsunuzdur. Hadi tarife...


KAMARCA CHEESECAKE
KAÇ KİŞİYE YETER?
* 8-10 dilimlik olur. Zira ölçüler 24 cm.lik kilitli kalıp için…

NE ZAMAN YAPMAK LAZIM?
Keki pişirip, fırından alıp, soğutup dolaba attığınız andan itibaren en az 16 saat bekletmeniz gerektiğini hatırlatayım. Yani misafirleriniz gelmeden bir gün önce yapsanız hiç fena olmaz. Sadece jöleyi sonraya bırakıp servis yapıp yenileceği gün yapabilirsiniz çünkü hemen donacağı için 1-2 saat önce yapıp dolaba atmanız yeter.


NE LAZIM?
Tabanı için:
·         200 gr. Eti Burçak bisküvi
·         60 gr. Migros Tereyağı ( Oda sıcaklığından biraz daha fazla erimiş)
·         1-2 yemek kaşığı süt ( Süt çok da gerekli değil. Koymasanız da olur.)
Cheesecake kreması için:
.     5 yumurta (Sarı ve beyazlarını ayrı ayrı kullanacağız.)
.     1 çimdik tuz (Çay kaşığının 1/6 sı kadar)
.     160 gr şeker. ( 200 ml.lik bardağı tamamen doldurun ve üzerinden 2-3 yemek kaşığı şekeri çıkartın)
·          2 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
.     340 gr. Pınar Beyaz Krem Peynir (2 kutu 200 gr Pnar Beyazdan 2 yemek kaşığı peynir çıkartın)
·         230 gr. Tikveşli Krema ( 1 tam ve bir de 1/4 kadar 200ml.lik kutu.)
·         160 ml. limon suyu (yaklaşık 3/4 bardak)
·         1 tatlı kaşığı vanilya özütü ya da 1 tüp Dr. Oetker sıvı vanilya
Üzerine jöle: 
2 seçeneğiniz var:
1- Kendi tart jölenizi kendiniz yapın bu malzemeleri kullanarak:

.     200 ml.lik bardakla 1 bardak su ya da meyve suyu ( Şeffaf bir jöle olsun istiyorsanız sadece su kullanabilirsiniz meyveleriniz daha güzel gözüksün diye)
.     2 yemek kaşığı nişasta
.     2 yemek kaşığı şeker
*Dilerseniz taze ya da dondurulmuş meyve ekleyebilirsiniz.

2- Hazır tart jölesi kullanın üzerindeki tarife uyarak ve ama şu malzemelerle:
.     1 paket hazır tart jölesi
.     2 yemek kaşığı şeker
.     1/2 limon suyu
.     150 ml. portakal suyu ( Dilerseniz vişne suyu)
.     100 ml. su
*Dilerseniz taze ya da dondurulmuş meyve ekleyebilirsiniz.

NASIL YAPARIZ?
Tabanı:
1-      Bisküvileri artık robottan mı geçirirsiniz yoksa bir poşete koyup üzerine vura vura mı ezersiniz ya da üzerlerinden merdaneyle mi geçerseniz.... parçalayın işte ;) 
2-      Tereyağınız iyice yumuşamışsa sorun yok ama vaktiniz yoksa eritin ( eğer isterseniz sütle beraber) bisküviye ekleyip elinizce iyice karıştırın. Şimdi de kek kalıbınıza dökün. (Kalıbı yağlamanıza gerek yok) Evinizde Rulo gibi bir mutfak aleti varsa onunla düzeltin ki tabanı eşit yükseklikte olsun. Eğer yoksa düz bir bardağı yan çevirerek yuvarlayabilir ve hem sıkılaştırmış hem de düzeltmiş olabilirsiniz tabanı. 
3-      Tabanı hemen dondurucuya atın ve 15 dakika orada bırakın. Bu arada fırını 180 C’de alt üst turbosuz ısıtın ve dondurucudan çıkardığınız tabanın 5-6 yerinden çatalla delin ve 10 dakika pişirin. üstü pişmiş kek gibi görünecek. Tabanı fırından çıkarın ve tamamen soğumasını sağlayın. (2-3 saat sürer ama soğuk havada soğuk bir yerde bekletirseniz daha kısa sürede soğumuş olur. Püf noktası tamamen soğumuş olması, o kadar.)
Cheesecake kreması:
1-      Yumurta sarılarını ve beyazlarını ayırın. Sarıları küçük bir kapta bir çimdik tuzla iyice çırpın ve dolaba atın, bekletin. 
* Bu aşamada fırınınızı 150 C'de alt üst turbosuz bir şekilde ısıtmaya başlayın.
2-      Asıl karışımı hazırlayacağınız kap büyük bir çırpma kabı olsun. Yumurta aklarını buraya koyun ve şekerle beraber krem şanti kıvamında mikserde en yüksek devirde çırpın. kaşıkla alıp ters çevirdiğinizde dökülmeyecek kadar kıvamlı olsun.
3-      Şimdi sırasıyla limon kabuğu, krema, krem peynir, vanilya ve limon suyunu teker teker aynı sırayla ve mikserde düşük devirde çırparak karışıma ekleyin. (** Burada hemen hatırlatmalıyım krem peynir oldukça zor ayrışan bir yapıya sahip. O yüzden karışıma eklemeden önce çatalla ezerek biraz kıvamını yumuşatırsanız cheesecake karışımına kolay dahil olur.) Tüm malzemeler homojen ve pürüzsüz bir şekilde karışana dek güzelce çırpın.
4-      Şimdi yumurta sarılarını alın dolaptan ve cheesecake karışımına ekleyin.
5-      Artık karışımı tabanın üzerine ekleyip fırına verme zamanı geldi.
Hamuru tabanın üzerine ortasından başlayarak dökün ve ısıttığınız fırına atın. 
** Burada çok önemli bir hatırlatma yapmak zorundayım. Yaklaşık bir saat pişirmemiz gerekiyor. Ancak her fırının eski ya da yeni olması ya da farklı özelliklerinden dolayı pişirme süresi ve sıcaklığı değişebiliyor. Bu kekin düşük sıcaklıkta ve turbosuz pişmesi gerekiyor herşeyden önce. Üzeri kızarmaya yakın yani sarılı kahverengili oluncapişmiş demektir. Şöyle de anlayabilirsiniz: kenarları sabitleşmiş ama ortası hafif jöle gibi sallanıyorsa da pişmiştir.

6- Pişince hemen fırını sıfırlayıp kapağını açın ve bu şekilde fırının içinde soğumasını sağlayın. Pişerken kabaran kekin ortasına doğru çökmeye başladığını göreceksiniz. Benimki gibi bir iki çatlak da olabilir ;) Aslında olmasa iyiydi ya oldu bu sefer!
 Tart Jölesi:
İki seçeneğiniz var demiştik, değil mi?

1- Kendi tart jölenizi kendiniz yapın:

Tüm malzemeleri tercihen yapışmaz bir tencerede sürekli karıştırarak pişirin ve kıvamı hafif bir muhallebi olunca ve kaynamaya başlayınca 1 dk. Kaynatın ve ocaktan alın. Karıştırarak 30sn kadar soğutun ve ortasından başlayarak cheesecake’in üzerine dökün. Eğer meyve dizmek isteseniz önce meyveleri dizin ve sonra jölenizi hazırlayıp dökün.

2- Hazır tart jölesi kullanın üzerindeki tarife uyarak ve ama şu malzemelerle:
.     1 paket hazır tart jölesi
.     2 yemek kaşığı şeker
.     1/2 limon suyu
.     150 ml. portakal suyu ( Dilerseniz vişne suyu)
.     100 ml. su

*Dilerseniz taze ya da dondurulmuş meyve ekleyebilirsiniz.

 


Ben bu defa kırmızı renkli bir jöle istediğim için ama evde portakal suyu olduğu için bir hinlik yaptım :)))) 2. seçeneği kullanarak jölemi hazırladım ve içine hazır böğürtlenli sos ekledim. Resimde dumanı tütüyor zaten...






**** Artık dolaba kaldırabilirsiniz ve unutmayın en az 16 saat dinlenmeli dolaptaki o muhteşem tadı bıraksın damaklarda... AFİYET OLA...




SİZDEN RİCAM… 
Tariflerimi denerseniz ve de benimle deneyimlerinizi paylaşırsanız çok ama tahmin bile edemeyeceğiniz kadar çok sevindirirsiniz beni… Yorumlarınızla hem eksiklerimi görmemi sağlarsınız hem de bana değerli düşüncelerinizi aktarırsınız… Paylaşmak güzeldir ve mutluluk verir!








2 yorum:

  1. Merhaba;
    Ben de bugün ilk defa Cheesecake yaptım. Tadı süper oldu fakat fırından çıkardığımda oratsı ayrıldı ve çöktü. Neden olduğunu anlamadım. Siz bununla ilgili fikir verebilirmiziniz?

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar,
    Ben de ilk yaptığımda öyle olmuştu :(( Epey araştırdım ne yapabilirim diye. Bir nebze olsun yardımcı olabilirsem çok sevinirim. Ustaların söylediğine göre bu çatlamanın sebebi içindeki yumurtanın pişerken yapısının değişmesi imiş. Ancak bunu önlemenin de pek çok yolu varmış:
    1- Chesecake'i pişirdiğimiz kabı su dolu bir başka kap ya da tepsi içinde pişirmek. Bununla ilgili benim Tchibo Cheesecake tarifime bakabilirsiniz. O tarif bu tarifimden de kolaydır zaten ;)
    2- Hamura bir kaç kaşık mısır nişastası eklemeyi deneyebilirsiniz.
    3- Cheesecake'i daha düşük bir sıcaklıkta pişirmeyi deneyebilirsiniz ve sonra fırını kapatıp kapağını da biraz aralık bırakıp içinde yavaş yavaş soğumaya bırakabilirsiniz.
    4- Bu yöntemlerin hiç birinden fayda sağlayamazsanız da üzerini jöle, krema ve meyveyi bol tutarak kapatabilirsiniz ya da bir başka alternetif olarak -ki ben bunu kullanıyorum zaman zaman- cheesecake'i fırından aldınız, 1-2 saat bekleyin ve ılık suyla ıslattığınız bir bıçak yardımıyla üzerini soyun ve düzleyin.

    Sizin sayenizde bu öğrendiklerimi de paylaşmış oldum. Teşekkürler ve bol afiyetler size ;)))

    YanıtlaSil

DMCA.com Protection