Yazın hafif ve kabak yedirtebilecek bir tarif veriyorum size. Hoş kışın da yerim ben bu yemeği. Uzatmayayım; her şey kısa ve pratik. Hatta ilk defa tariflerime bakıyor ve bu tarifi yapmaya niyetleniyorsanız aşağıdaki linke tıklamadan bile çarçabuk yapabilirsiniz. Açsanız; vakit kaybetmeyin diye dedim ;)
Şimdi tarifte sıkıntı yaşamamanız için sizden ricam linke tıklayıp http://celikkizmutfakta.blogspot.com/2012/03/baslarken.html yazımı okumanız. Ama daha önce okuduysanız zaten neden bahsettiğimi biliyorsunuzdur. Hadi tarife...
KABAK KAYIK GRATEN
KAÇ KİŞİYE YETER?
* İki kişilik (Sadece kendisini yiyecekseniz elbette. Öyle tadımlıksa sekiz parça çıkacak)
NE LAZIM?
·
4 adet küçük kabak (çok da küçük değillerdi ;)
·
1 litre kaynamış su ve 1 tatlı kaşığı tuz
·
1 yemek kaşığı tereyağı
·
2 yemek kaşığı un
·
1 bardak süt
·
½ çay kaşığı tuz
·
¼ çay kaşığı karabiber
·
Dilediğiniz baharatı ekleyebilirsiniz( buna dereotu, maydanoz, kırmızı
biber, pul biber…vs. dahil)
·
1 yumurta ya da sadece yumurtanın sarısı (Bu tamamen sizin zevkinize
kalmış)
·
1 bardak rendelenmiş beyaz peynir (mümkünse eriyecek cinsten olsun ama
sulanmasın. Ben İzmir tulumu kullandım.)
·
½ su bardağı kaşar peyniri
NASIL YAPARIZ?
·
Valla çok kolay yaparız ;)
1- Öncelikle 1 litre suyu tencereye
koyar, kaynamaya bırakırız.
2- Bu arada kabakların kabuklarını soyarız. Ortadan
boydan ikiye böleriz ve içlerini oyarız. Ben bunun için sebze oymak için özel
bir bıçak kullandım ama siz kabaklarınız büyükse dolma oymak için kullanılan
yuvarlak sebze oyucuyu kabağı ikiye bölmeden kullanıp sonra ikiye
bölebilirsiniz.
3- Suyumuza tuzu ilave edip
kabakları içine atarız ve 5 dakika kaynatırız. Kabaklarımız yumuşamış olacak ama
dikkat edelim ki eriyip dağılmasınlar 5 dakika süremizi uzatmamız gerekirse.
6- Bu
arada tereyağımızı ve unumuzu tencereye koyar ve kavururuz. Üzerine bahartlarımızı ve (yumurtayı içine ekleyip
karıştırdığımız) sütümüzü yavaşça ekler ve topaklanmasın diye hızlıca sürekli
çırparız. Beşamel sosu gibi yani. Tekrar hatırlatayım: Yumurta kullanmak
zorunda değilsiniz.
7- Sosumuz
hazır olunca içine peyniri ekleyip karıştıralım. Kabaklarımızı fırın tepsimize
kardeş kardeş dizip sosu kayıklara dolduralım. Üzerlerine bolca kaşar serpelim.
Hemen fırına atalım ve heyecanla bekleyelim.
8- Özel
not ilave edelim: Ben kabakların haşlanmasını yeterli bulduğum için kaşarı
üzerine serpip kızarana dek fırınladım. Ancak bazı lezzet severler, kabakları beşamel
sosu ile 10-15 dakika önden fırınlayıp sonra kaşar serpip tekrar
fırınlıyorlarmış. Haberiniz ola!
Valla bence afiyet ola…
SİZDEN RİCAM…
Tariflerimi denerseniz ve de benimle deneyimlerinizi
paylaşırsanız çok ama tahmin bile edemeyeceğiniz kadar çok sevindirirsiniz
beni… Yorumlarınızla hem eksiklerimi görmemi sağlarsınız hem de bana değerli
düşüncelerinizi aktarırsınız… Paylaşmak güzeldir ve mutluluk verir!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder