21 Temmuz 2013 Pazar

Kuru Patlicanli Domatesli Soğanli Bulgur Pilavı


Bayılırım bulgur pilavına diyenler... Buna da bayılacaksınız...

Şimdi tarifte sıkıntı yaşamamanız için sizden ricam linke tıklayıp http://celikkizmutfakta.blogspot.com/2012/03/baslarken.html yazımı okumanız. Ama daha önce okuduysanız zaten neden bahsettiğimi biliyorsunuzdur. Hadi tarife...

BULGUR PİLAVI ( DOMATESLİ SOĞANLI KURU PATLICANLI )
KAÇ KİŞİYE YETER?
·         3-4 kişi
NE LAZIM?
·         1 bardak kuru patlıcan ( bildiğimiz dolmalık değil ama. Annem kuşbaşı doğrayarak yazın kurutur bu pilav için...) ** Evinizde yoksa kullanmasanız da olur
·         3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
·         1 orta boy soğan
·         1 silme yemek kaşığı ya da 1 tatlı kaşığı kadar salça (olmasa da olur elbette domatesiniz varsa...)
·         2-3 domates ( 1 bardak rende ya da püre domates aslında istediğimiz)
·         1 bardak iri bulgur
·         2 bardak kaynar su (Biraz daha gerekebilir yarım bardak kadar)
·         1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber ( dilerseniz...)
·         1 tatlı kaşığı tuz (koyduğunuz diğer malzemelerin oranına göre azaltmanız gerekebilir.)
·         1 çay kaşığı kuru nane
·         1 çay kaşığı pul biber
·         Ve elbette dilediğiniz baharat... karabiber gibi...
  
NASIL YAPARIZ?
1.      Eğer kuru patlıcanınız varsa ve kullanmaya karar verdiyseniz küçük bir tencerede 2-3 bardak su kaynatın. Su kaynayınca patlıcanları içine atacağız ve biraz yumuşamalarını sağlayacak şekilde haşlayacağız. Haşlanınca da süzerek alacağız. 2-3 dakika kaynamaları yeterli olacaktır eğer benimkiler gibi küçükse kuru patlıcanlarınız.
2.Domateslerinizi ister soyun küçücük doğrayın isterseniz de rendeleyin ya da robottan geçirin. 1 bardak dememin nedeni de bu zaten.
3.      Bulguru da yıkayın süzün.
4.      Şimdi yemeğe başlama zamanı. Gerçi bilenler soğanla başlamıştır işe eli çabuksa...Tenceremize 3-4 yemek kaşığı zeytinyağımızı koyup soğanımızı doğruyoruz ve orta ateşte biraz pembeleşmelerini sağlıyoruz. Ortanın biraz altı ateş demek daha doğru olur çünkü o zaman yanmaz, kahverengi olmaz. (Şu pembeleşmek tabiri aslında soğanlar biraz saydamlaşınca olsaymış.)
5.      Soğanınız saydamlaşınca ekleyecekseniz salçayı ekleyin, biraz kavurun.
6.      Domatesi, bulguru, kuru patlıcanı ve kaynar suyu ekleyin tenecereye. Baharatları da eksik etmeyin. Ateşi arttırıp suyun fokurdamasını bekleyin ve 2-3 dk. Bekleyin ve ateşi kısığa getirip 20-30 dk pişirin. Ama siz yine de uyanık olun. Sizin ocağınız belki hızlı pişirir belli mi olur?!! Bu pilavı pişerken karıştırabilirsiniz arada sırada.
7.      Pilava bakın çok az suyu kalmışsa hatta kalmamışsa kapatın altını ve 10 dk. demleyin.
Afiyet olsun...


SİZDEN RİCAM… 
Tariflerimi denerseniz ve de benimle deneyimlerinizi paylaşırsanız çok ama tahmin bile edemeyeceğiniz kadar çok sevindirirsiniz beni… Yorumlarınızla hem eksiklerimi görmemi sağlarsınız hem de bana değerli düşüncelerinizi aktarırsınız… Paylaşmak güzeldir ve mutluluk verir!

2 yorum:

  1. kızarmış patlıcanla yapsak nasıl olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette olur. Neden olmasın?!!! Hatta gayet de güzel olur. Paylaşmak zenginliktir işte. Benim aklıma bu gelmemişti. Kuru patlıcan yoksa koymuyordum. Bir de öyle deneyelim. Ama kızarmış patlıcanları pilava servis aşamasında eklesek daha iyi olur sanki? Ne dersiniz?

      Sil

DMCA.com Protection