13 Mart 2013 Çarşamba

Zencefilli Kurabiye



Bu tarif benim içim bambaşka bir deneyim oldu! Zencefilli kurabiye benim küçüklüğümde etrafımda yoktu, bilinmezdi. Duyunca pek özenmiştim “Öğreneyim de çocuklarıma yaparım bir gün” demiştim ama yapmak taaa bu günlere nasipmiş. Tarifi tesadüf eseri Pınar Hanım’ın sitesinde gördüm. Kalbim “Bu tarifi dene!” dedi. İyi ki denemişim. Sonra kendisinden izin istedim ve beni en sevindiren şey oldu. O kadar mütevazi ve içten biri çıktı ki… Buradan kendisine teşekkür ediyorum sayısız kere… Onun dünyasını da ziyaret etmelisiniz bence : İşte linki http://kitcheninred.blogspot.com/2012/03/zencefilli-kurabiye-gingerbread.html

Bu tarifte araya çok yorum sıkıştırdığım için burayı kısa kesiyorum. Aralardaki yorumlarım da eğlenceli gelir size umarım ;)))Yaptığım iki tepsi de bitti. Kimi hafif kıtır halini sevdi kurabiyelerin kimi de sert hallerini… Aslında o tepsi çayın yanında kurabiye ya da bisküvi için diyet bırakacak kadar damak tadı gelişmiş arkadaşım Derya’nın tabiriyle çay bisküvisi oluyor o sert halleriyle bu muhteşem kurabiyeler…..Afiyet olsun şimdiden…

Şimdi tarifte sıkıntı yaşamamanız için sizden ricam linke tıklayıp http://celikkizmutfakta.blogspot.com/2012/03/baslarken.html yazımı okumanız. Ama daha önce okuduysanız zaten neden bahsettiğimi biliyorsunuzdur. Hadi tarife...

ZENCEFİLLİ KURABİYE
KAÇ KİŞİYE YETER?
* Yaklaşık 2 tepsi kurabiye çıkıyor bu ölçülerden… Kurabiye sayısı hangi kalıbı seçtiğinize bağlı elbette ;)
NE LAZIM?
* Ölçülerim 200 ml.lik bardakla…
  • 120 gr tereyağı (250 gr.lık paketin göz kararı yarısını alın.)
  • 100 gr beyaz ya da esmer toz şeker (ben esmer şekeri tercih ediyorum) Yaklaşık yarım bardak şeker oluyor ölçünce.
  • 120 ml. pekmez (1/2 bardaktan 2-3 yemek kaşığı fazla pekmez)
*Pekmezin yoğunluğu o kadar önemli ki… Eğer çok yoğunsa pek sorun yaşamazsınız. Ancak daha sıvı bir yapısı varsa un miktarını arttırmanız gerekebilir. Tarife devam edin, yardımcı olacağım.
  • 1 yumurta sarısı
  • 240 gr. elenmiş un (Benim pekmezime 400 gr. un yakıştı.)
*Benim pekmezin biraz sıvı kıvamlı olduğu için ben un miktarını 400 gr.’a kadar çıkardım. Hamuru yoğururken ne yapmanız gerektiğini söyleyeceğim.
  • 1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1/2 tatlı kaşığı karbonat
  • 1/2 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 silme tatlı kaşığı zencefil
  • 1 çimdik tuz
  • Şimdi buraya öneri sunabilirim. Dileyenler 1 tatlı kaşığı portakal kabuğu ekleyebilirsiniz. Ya da toz karanfil ekleyebilirsiniz 1 miktar. 
* Arkadaşlarım kurabiyeleri tadarken kimisi “zencefili çok olsaydı iyiydi dedi kimisi de “tarçını daha baskın severim.” Dedi. Kurabiyeleri çok sevdiler ama kendileri yaparken baharat miktarıyla oynayacaklar. Siz önce bi böyle deneyin, sonra baharatı kendinize göre ayarlayın derim ben ;) Çünkü bence Pınar Hanım gayet iyi oranlamış…

NASIL YAPARIZ?
·         Çok kolay yaptım ama yüreğim ağzıma geldi bi an…
1-      Tereyağını eritin ve ılımasını bekleyin. Ama donmasın ya da buz gibi olmasın lütfen çünkü şekeri içine ekleyip güçlü bir şekilde iyice çırpacağız ve bu sırada şeker eriyecek tereyağının içinde.
* Yıldız koyuyorum hemen… Mikserle çırpacaksanız “Aman” diyim sıçratma ihtimaline karşı hazırlıklı olun. Yaşadım ordan biliyorum ;)
2-      Pekmez ve yumurta sarısını ekleyin şimdi ve çırpmaya devam edin… Karamel görüntüsünde olacak. (Beyaz şeker kullanırsanız o kadar koyu olmayabilir rengi tabi ki)
3-      Unu ve tüm baharatları ekleyin ve yoğurun güzelce.
* 240 gr. unla başlayın siz. Gerekirse bardak ya da kaşıkla ölçe ölçe azar azar un ekleyin. Böylece bir dahaki sefere un miktarını rahat ayarlayabilirsiniz. Ben 400 gr un miktarına ulaştım toplamda. Benim pekmezin sıvı gibi olduğu için un miktarı şaştı tabi ki. Burada büyük ya da küçük yumurta kullanmak bile etkiler işi. Hamurunuz elinize yapışmayı bıraktığı an hazırdır. Ceviz büyüklüğünde bir parça alın elinize şekil verin bakın: Hiç yapışmıyor mu? Hamur hazır.
4- Buzdolabına atın hamuru 30 dakika kadar. Daha uzun da kalabilir elbette ;)
5- Fırınınızın ısınma süresini siz daha iyi bilirsiniz. Sadece kurabiyeleri önceden ısıtılmış 175 C derecede turbosuz olarak pişireceğimizi haber vereyim ben.
6- Tezgahınızı unlayın hamuru koyun ve açın. Yarım cm.’den kalın yapmanızı tavsiye etmem ancak tabii ki daha ince olabilir. Keyfinize… Şekil verin ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. (Bu arada hamurunuz hafif cıvık gelse bile gözünüze bu unlama işini hamurun üstüne de uygularsanız şekil verme ve kesme işi de kolaylaşır.) Kurabiye kalıbıyla çalışırken kalıbı un dolu bir tabağa batırırsanız hamur kalıptan kolay çıkacaktır.
7- Ne kadar sürede pişecekler? Çok güzel soru ;) İlk tepsiyi 20 dakikada pişirdim ama eşim “Yumuşak olmuşlar?” dedi. İkinci tepsiyi de kaya kurabiyesi yaptık bu sayede. Benim canı gönülden tavsiyem şu: İlk denemenizde fırınınızı test edin ve süreyi not edin. Üzeri hafif yumuşak olacak, soğuyunca sertleşir, kıtırlaşır. O yüzden bir kurabiyeyi kesip feda edin. İçi pişti mi tamamdır. Önemli olan sizin hangi kıtırlıkta seveceğiniz bu kurabiyeleri....




8- Piştikten sonra iyice soğumalarını bekleyin ve afiyetle yiyin. Durdukça güzelleşiyor sanki...


SİZDEN RİCAM… 
Tariflerimi denerseniz ve de benimle deneyimlerinizi paylaşırsanız çok ama tahmin bile edemeyeceğiniz kadar çok sevindirirsiniz beni… Yorumlarınızla hem eksiklerimi görmemi sağlarsınız hem de bana değerli düşüncelerinizi aktarırsınız… Paylaşmak güzeldir ve mutluluk verir!




2 yorum:

  1. çok güzel görünüyorlar, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim. Afiyet bal şeker olsun! Buyrun yiyelim ;))

    YanıtlaSil

DMCA.com Protection