Chocolate Truffles diye duyduk ilk! Tadına baktık
sonra da pek sevdik ;))) Eeeee, çikolata bu! Tarihini okudum, tariflerini
taradım. Epeyce deneme yaptım ve sonunda aynı yere vardım: Damak tadınız
eşsizdir. Size alternatifleri sunmak benim görevim. Gerisi tamamen sizin
muhteşem zevkinize kalıyor. Ancak tarif
ararken o kadar eğlenceli birine denk geldim ki sizinle paylaşmalıyım! Zaten
tarifin orjinali de Titli’ye ait… İngilizce bilmiyorsanız dahi lütfen bu
videoyu izleyin. O kadar eğlenceli bir kadın ki… http://titlisbusykitchen.com/archives/chocolate-truffles
Ben bu güzel trufları arkadaşlara götürdüm ve çay
molasında tatmalarını istedim. Hepsinin yüzü öyle güzel bir mutlulukla baktı ki
bana… Ben bu işi seviyorum!!!!
Temelde iki malzeme lazım bize: Çikolata ve
krema. Ama ne kadar? Farklı oranlar var kullanabileceğimiz. O yüzden hepsini
vereceğim size. Dilediğinizi seçin, deneyin ve hangisi damak tadınıza uyuyorsa
bundan böyle öyle yapın trufflarınızı.
Şimdi tarifte sıkıntı yaşamamanız için sizden ricam linke tıklayıp http://celikkizmutfakta.blogspot.com/2012/03/baslarken.html
yazımı okumanız. Ama daha önce okuduysanız zaten neden bahsettiğimi
biliyorsunuzdur. Hadi tarife... TRÜF ÇİKOLATA TOPLARI
KAÇ KİŞİYE YETER?
* Bilemiyorum ;)
NE LAZIM?
Ganaja ne lazım?
Eğer bitter
çikolata kullanacaksanız temel oran budur. Bazı tariflerde krema oranı yarı
yarıya azaltılabiliyor. Hani evde kremanız az kaldıysa, üzülmeyin!
-
100 gr. %55-70 arası kakao içeren kaliteli bitter çikolata
-
100 ml. yoğun ve kaliteli krema (Ben Tikveşli
kullandım.)
-
10 gr. tereyağı (dilerseniz… mecbur değilsiniz)
**Ben 200 gr. çikolataya 200 ml. krema kullandım.
Eğer sütlü
ya da beyaz çikolata kullanacaksanız o zaman da krema oranını kesinlikle
azaltmalısınız.
-
100 gr. sütlü ya da beyaz çikolata
-
75 ml. yoğun ve kaliteli krema
-
Tereyağına gerek yok bu defa!
Canımız isterse ganajı nasıl tatlandıralım?
** Dileyenler bisküvi, kek ya da kurabiyeyi
robottan geçirerek ganaja ekleyebilirler.
-
1 tatlı kaşığı portakal kabuğu
-
Nane esansı
-
Rom
-
Vişne, nane… likörü
-
Kahve aroması
-
…. Hayal gücünüz ve damak tadınız neyi istiyorsa...
Trufumuzu neyle kaplayalım?
-
Kakao
-
100 gr. erimiş sütlü çikolata
-
Bisküvi kırıntısı
-
Hindistan cevizi
-
Dövülmüş fındık…
-
Süs şekerler, dekor şekerler…
NASIL YAPARIZ?
·
Yine temel prensipleri yazacağım. Sonrası size kalmış…
1- Çikolatayı rendeleyin ya da
robotlayın. Ne kadar küçük taneli olursa o kadar kolay erir.
2- Kremayı küçük bir tencereye koyun
ve kaynama noktasına gelene kadar ısıtın. Ancak dikkat! Sakın kaynatmayın ya da
çok yğksek ateşte uzun süre tutmayın. İyice ısınmış, kaynadı kaynayacak… hemen
alın ve çikolatanın içine dökün ve güzelce karıştırın ki çikolata erisin. Bu
aşamada likör, portakal kabuğu gibi eklemek istediğiniz ganaj malzemelerini de
ekleyin.
3- Karışımı dolaba atın ve en az 2-3
saat bekletin. Sabır ;)
4- Katılaşmış ganajı dilerseniz
yeniden bi karıştırın ve hemen tatlı kaşığı ile alıp dilediğiniz büyüklükte toplar
yapıp elinizle yuvarlayın ve yağlı kağıt üzerine dizin. Sadece elinizde fazla
tutmayın ki elinizin ısısıyla erimesinler!
5- Şimdi
dilediğiniz kaplama malzemesinin içine atıp yuvarlayın ve dilediğiniz şekilde
saklayın dolapta. (Dışarıda da saklayabilirsiniz ama en iyisi buzdolabıdır. Buzdolabında 1 hafta, dondurucuda 1 ay saklayabilirsiniz. Tabii, dayanabilirseniz…)
·
Çikolata kaplı olsunlar mı istiyorsunuz
truflarınız? Çikolatayı benmari usulü eritin ve bir kürdan saplayın trufunuza.
Bu şekilde batırın çikolataya ve yağlı kağıt üzerine bırakın. Ben bu konuda pek
iyi olduğumu söyleyemeyeceğim : (( O
yüzden kakaoya buladım.
Afiyet olsun…
SİZDEN RİCAM…
Tariflerimi denerseniz ve de benimle deneyimlerinizi
paylaşırsanız çok ama tahmin bile edemeyeceğiniz kadar çok sevindirirsiniz
beni… Yorumlarınızla hem eksiklerimi görmemi sağlarsınız hem de bana değerli
düşüncelerinizi aktarırsınız… Paylaşmak güzeldir ve mutluluk verir!
Deneyecegim yilbasinda tesekkurler tarifiniz icin. :)
YanıtlaSilDilerim afiyetle yer ve keyifli bir yeni yıla giriş yaşarsınız ;) Sevgiler ;))))
Sil