KOLAY DOMATES KONSERVESİ
KAÇ KİŞİYE YETER?
·
Bilemem artıkın ;)
TAHMİNİ HAZIRLAMA SÜRESİ NEDİR NEDİR?
·
Hızınıza ve kaç kilogram domatesle konserve yapacağınıza bağlı ancak 3
kg. domatesle çalışmak yaklaşık bir buçuk iki saatinizi alır. Siz istediğiniz
kadar miktarı katlayabilirsiniz.
GÜNCEL: Geçen yıl tarifi güncelledik eşimle. Denedik ve de çok memnun kaldık. Ne de olsa anne babayız artık. Evlatlarımızın yemeklerini bu konservelerle hazırladığımız için daha titiziz.
Domatesleri yıkıyoruz, uç kısımlarını alıyoruz ve hemen robota atıyoruz. Kabukları da içinde kalıyor ve likopenden faydalanıyoruz. İçine yağ, tuz... şu bu.. hiç bir şey eklemeden kaynatıp kavanozlara dolduruyoruz. Geri kalan tüm püf noktaları hala aynı ;)))
NE LAZIM?
·
3 kg domates (Sivri domates dediğimiz çok sulu olmayan bir domates türü
seçmelisiniz. Pazarda sorarak bulabilir ya da yanınıza bu işten anlayan birini
alabilirsiniz.)
·
720 ml.lik 3 kavanoz. Aslında bir kg. domatese
1 kavanoz hesabı yapabilirsiniz (Ancak sizin canınız 1 litrelik kavanoz kullanmak
ister ya da 500 ml.lik kullanmak isterse
sizi tutan yok ;))
***** Çok
Önemli...
Aslında başka hiç bir şeye ihtiyacınız yok
tencere, ocak...tan başka. Tuzsuz ve zeytinyağsız da konserve oluyormuş. Ancak
içim rahat etmez ille de koyacağım derseniz;
Kilogram
başına 1 yemek kaşığı olmak üzere zeytinyağı
Kilogram başına 1 tatlı kaşığı tuz
Kilogram başına 1 tatlı kaşığı ya da yemek kaşığı
sirke ekleyebilirsiniz.
Kilogram başına 1 tatlı kaşığı ya da yemek kaşığı
şeker de ekleyen yok değilmiş.
NASIL YAPARIZ?
Ön hazırlık için bilmeniz gerekenler:
·
Kesinlikle cam kavanoz
kullanmalısınız. Bir kere aldınız mı yıllarca aynı kavanozları
kullanabilirsiniz zaten.
·
Kavanoz kapaklarını her konserve
yapışınızda yenilemesiniz. İşimizi şansa bırakmayalım ki güzel vakumlansınlar.
·
Kavanozları ve kapakları yıkayın
ancak kapakları kesinlikle elinizde yıkayın.
·
Kavanoz ve kapakları güzelce
kurulayın.
Gelelim tarife:
1.
Öncelikle domateslerimizi soğuk suyla bir güzel
yıkıyoruz.
a)
İsterseniz domatesleri kabukları ile birlikte mutfak robotuna atın ve iyice kıyın.
Bu şekilde kabuktaki likopen maddesinden mahrum kalmayın. Biz artık sadece böyle yapıyoruz. Emin olun hem daha kolay hem de daha sağlıklı. Özellikle anne babalara duyurulur ;)
b)
İsterseniz de kabuklarını soyarak robottan geçirin. Kabuklarını nasıl mı
soyacaksınız? Önce büyük bir tencerede su kaynatacak, su kaynayınca domatesleri
içine atacak 2-3 dakika kaynatacak ve domateslerin kabuğunda çatlak oluşur
oluşmaz domatesleri süzgece alıp soğumalarını bekleyeceksiniz. Artık ne kadar kolay
soyulduklarını görünce sevinebilirsiniz...
3. Domates püremizi tencereye ( derin bir tencere olmasına dikkat edin ki etrafa sıçramasın ya da iki-üç sefer de pişirin) koyup pişirmeye başlayın. Kaynamaya başlayınca en az 20 dk. pişirmeye devam edin. İstediğiniz yoğunluğa siz karar verin ve gerektiğine inanıyorsanız kaynatmaya devam edin. (Ben yaklaşık 35-40 dk pişirdim)
4.
Dilerseniz kavanozlarınızı sıcak sudan geçirin.(
Geçirmeseniz de olur)
5.
Şimdi dikkatli olun ki elleriniz yanmasın. Ben fırın
eldivenimi giyip boş kavanozu elime alıp kepçeyle kaynamakta olan domatesi
kavanoza dolduruyorum. Kavanozda en az 1 cm. boşluk bırakıyor tamamen
doldurmuyoruz.
6.
Kavanozun ağzını eğer sos bulaştıysa güzelce silip
kuruluyor ve hemen kapağını kapatıp havlu yardımıyla sıkıştırıyor ve hemencecik
düz bir zemine ters döndürerek koyuyoruz.
7.
Kavonaza en az 1 gün hiç dokunmuyoruz. Bir gün sonunda
düz çeviriyoruz ve kapağına bakıyoruz. Eğer ortası içine çökmüşse vakumlanmış
demektir. Güneş görmeyen bir yerde saklayabilir, kışın afiyetle yiyebilirsiniz.
** Kavanozu açtıktan sonra tamamını
bitiremezseniz buzdolabında saklamaya devam edin, olur mu? Hadi kolay gele...
SİZDEN RİCAM…
Tariflerimi denerseniz ve de benimle deneyimlerinizi
paylaşırsanız çok ama tahmin bile edemeyeceğiniz kadar çok sevindirirsiniz
beni… Yorumlarınızla hem eksiklerimi görmemi sağlarsınız hem de bana değerli
düşüncelerinizi aktarırsınız… Paylaşmak güzeldir ve mutluluk verir!
Bahsettiğiniz tarifi bilmiyorum. Deneyip paylaşırsanız çok sevinirim. Bu arada ben de artık tarifimi bu şekilde yapmıyorum. Sayenizde hemen güncellemiş olayım ;) Sevgiler ;)))
YanıtlaSil