10 Eylül 2013 Salı

Kolay Domates Konservesi


Hiç bir şeyi hazır almayan Canım Annem, ben kendimi bildim bileli yazın, kış için domates hazırlar. Evden ayrıldığımda da arabayla evime getirirdi. Artık anneciğimden çok uzaktayım ve o kadar kavanozu arabayla da olsa taşımam imkansız. Bu nedenle de kendi ailem için yapmayı öğrenmem gerekti. Evlendiğimde öğrenmem gerekenler listesine ekledim ve o gün bugün yapıp afiyetle tüketiyoruz. Siz de hazır katkılı şeyleri bir kenara bırakıp karınca olun ve yapın. Siz ne yaparsanız güzel olur!



KOLAY DOMATES KONSERVESİ
KAÇ KİŞİYE YETER?
·         Bilemem artıkın ;)
TAHMİNİ HAZIRLAMA SÜRESİ NEDİR NEDİR?
·         Hızınıza ve kaç kilogram domatesle konserve yapacağınıza bağlı ancak 3 kg. domatesle çalışmak yaklaşık bir buçuk iki saatinizi alır. Siz istediğiniz kadar miktarı katlayabilirsiniz.

GÜNCEL:  Geçen yıl tarifi güncelledik eşimle. Denedik ve de çok memnun kaldık. Ne de olsa anne babayız artık. Evlatlarımızın yemeklerini bu konservelerle hazırladığımız için daha titiziz. 

Domatesleri yıkıyoruz, uç kısımlarını alıyoruz ve hemen robota atıyoruz. Kabukları da içinde kalıyor ve likopenden faydalanıyoruz. İçine yağ, tuz... şu bu.. hiç bir şey eklemeden kaynatıp kavanozlara dolduruyoruz. Geri kalan tüm püf noktaları hala aynı ;))) 


NE LAZIM?
·         3 kg domates (Sivri domates dediğimiz çok sulu olmayan bir domates türü seçmelisiniz. Pazarda sorarak bulabilir ya da yanınıza bu işten anlayan birini alabilirsiniz.)
·         720 ml.lik 3 kavanoz. Aslında bir kg. domatese 1 kavanoz hesabı yapabilirsiniz (Ancak sizin canınız 1 litrelik kavanoz kullanmak ister ya da  500 ml.lik kullanmak isterse sizi tutan yok ;))
***** Çok Önemli...
Aslında başka hiç bir şeye ihtiyacınız yok tencere, ocak...tan başka. Tuzsuz ve zeytinyağsız da konserve oluyormuş. Ancak içim rahat etmez ille de koyacağım derseniz;
 Kilogram başına 1 yemek kaşığı olmak üzere zeytinyağı
Kilogram başına 1 tatlı kaşığı tuz
Kilogram başına 1 tatlı kaşığı ya da yemek kaşığı sirke ekleyebilirsiniz.
Kilogram başına 1 tatlı kaşığı ya da yemek kaşığı şeker de ekleyen yok değilmiş.



NASIL YAPARIZ?
Ön hazırlık için bilmeniz gerekenler:
·         Kesinlikle cam kavanoz kullanmalısınız. Bir kere aldınız mı yıllarca aynı kavanozları kullanabilirsiniz zaten.
·         Kavanoz kapaklarını her konserve yapışınızda yenilemesiniz. İşimizi şansa bırakmayalım ki güzel vakumlansınlar.
·         Kavanozları ve kapakları yıkayın ancak kapakları kesinlikle elinizde yıkayın.
·         Kavanoz ve kapakları güzelce kurulayın.
Gelelim tarife:
1.      Öncelikle domateslerimizi soğuk suyla bir güzel yıkıyoruz.
















2.      Şimdi domateslerin kabukları konusunda tercih tamamen sizin.
a) İsterseniz domatesleri kabukları ile birlikte mutfak robotuna atın ve iyice kıyın. Bu şekilde kabuktaki likopen maddesinden mahrum kalmayın.  Biz artık sadece böyle yapıyoruz. Emin olun hem daha kolay hem de daha sağlıklı. Özellikle anne babalara duyurulur ;)

b) İsterseniz de kabuklarını soyarak robottan geçirin. Kabuklarını nasıl mı soyacaksınız? Önce büyük bir tencerede su kaynatacak, su kaynayınca domatesleri içine atacak 2-3 dakika kaynatacak ve domateslerin kabuğunda çatlak oluşur oluşmaz domatesleri süzgece alıp soğumalarını bekleyeceksiniz. Artık ne kadar kolay soyulduklarını görünce sevinebilirsiniz...





3.      Domates püremizi tencereye ( derin bir tencere olmasına dikkat edin ki etrafa sıçramasın ya da iki-üç sefer de pişirin) koyup pişirmeye başlayın. Kaynamaya başlayınca en az 20 dk. pişirmeye devam edin. İstediğiniz yoğunluğa siz karar verin ve gerektiğine inanıyorsanız kaynatmaya devam edin. (Ben yaklaşık 35-40 dk pişirdim)
4.      Dilerseniz kavanozlarınızı sıcak sudan geçirin.( Geçirmeseniz de olur)
5.      Şimdi dikkatli olun ki elleriniz yanmasın. Ben fırın eldivenimi giyip boş kavanozu elime alıp kepçeyle kaynamakta olan domatesi kavanoza dolduruyorum. Kavanozda en az 1 cm. boşluk bırakıyor tamamen doldurmuyoruz.
6.      Kavanozun ağzını eğer sos bulaştıysa güzelce silip kuruluyor ve hemen kapağını kapatıp havlu yardımıyla sıkıştırıyor ve hemencecik düz bir zemine ters döndürerek koyuyoruz.
7.      Kavonaza en az 1 gün hiç dokunmuyoruz. Bir gün sonunda düz çeviriyoruz ve kapağına bakıyoruz. Eğer ortası içine çökmüşse vakumlanmış demektir. Güneş görmeyen bir yerde saklayabilir, kışın afiyetle yiyebilirsiniz.
** Kavanozu açtıktan sonra tamamını bitiremezseniz buzdolabında saklamaya devam edin, olur mu? Hadi kolay gele...
SİZDEN RİCAM… 
Tariflerimi denerseniz ve de benimle deneyimlerinizi paylaşırsanız çok ama tahmin bile edemeyeceğiniz kadar çok sevindirirsiniz beni… Yorumlarınızla hem eksiklerimi görmemi sağlarsınız hem de bana değerli düşüncelerinizi aktarırsınız… Paylaşmak güzeldir ve mutluluk verir!

1 yorum:

  1. Bahsettiğiniz tarifi bilmiyorum. Deneyip paylaşırsanız çok sevinirim. Bu arada ben de artık tarifimi bu şekilde yapmıyorum. Sayenizde hemen güncellemiş olayım ;) Sevgiler ;)))

    YanıtlaSil

DMCA.com Protection