26 Ağustos 2013 Pazartesi

Annemin Sulu Köftesi






Şimdi tarifte sıkıntı yaşamamanız için sizden ricam linke tıklayıp http://celikkizmutfakta.blogspot.com/2012/03/baslarken.html yazımı okumanız. Ama daha önce okuduysanız zaten neden bahsettiğimi biliyorsunuzdur. Hadi tarife...

ANNEMİN SULU KÖFTESİ
KAÇ KİŞİYE YETER?
·         4-6 kişilik
TAHMİNİ HAZIRLAMA SÜRESİ NEDİR NEDİR?
·         Eliniz çabuksa 30-40 dk ama vaktim var keyfini çıkarırım diyorsanız 1 saat
NE LAZIM?
Köfteler için...
·         500 gr. Arzunuza göre az yağlı ya da orta yağlı kıyma
·         1 küçük yumurta
·         2-3 yemek kaşığı ya da ½ bardak ya da 1 orta boy rendelenmiş ya da robotta çekilmiş soğan
·         2 yemek kaşığı köftelik ince bulgur ya da 2 yemek kaşığı pirinç
·         1 yemek kaşığı un
·         1 silme tatlı kaşığı karabiber
·         1 silme tatlı kaşığı tuz
·         Arzu ederseniz 1 tatlı kaşığı pul biber
·         Aklınıza gelen başka baharat
·         ***Köfte toplarını bulamak için 2-3 yemek kaşığı un
Pişirirken...
·         1 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı sıvıyağ
·         1 -2 domates ya da 1 yemek kaşığı salça
·         1 bardak haşlanmış nohut (olmasa da olur elbet)
·         1 yemek kaşığı kırmızı toz biber (olmasa da olur)
·         Seviyorsanız 1 çay bardağı kadar ince doğranmış maydanoz
·         ½ limon suyu (ekşi seviyorsanız)
·         700-800 ml yani 4 bardak su
NASIL YAPARIZ?
1.      Hemen söyleyeyim bulguru tercih etme nedenim pirinç gibi büyüyüp köftenin şeklini bozmaması. Ancak onun da tadı ayrı güzel oluyor tabi. Siz dilediğinizi seçin.
** Bulgurla yapıyorsanız güzelce yıkayıp kıymaya...
**Pirinç kullanıyorsanız mümkünse kırık pirinç kullanın. Evde kırık pirinç yoksa pirinci güzelce yıkayın ve 15 dk. sıcak suda bekletip havanda biraz kırın ya da hiç uğraşmayın atın kıymaya gitsin.
2.      Şimdi köfte için gerekli tüm malzemeyi güzelce karıştırın ve iyice yoğurun ve toparlayıp bir top yapın. İsterseniz hemen köfte topları yapmaya başlayabilirsiniz; hiç bir sakıncası yok.
3.      Geniş bir tepsi, borcam... alın ( ancak kenarları biraz yüksekçe olsun) içine 2-3 yemek kaşığı unu serpin ve köfte harcından alıp dilediğiniz büyüklükte küçük toplar yapıp tepsiye atın. Arada bir tepsiyi iki elinizle tutup sağa sola sallayın ki köfte topları una bulansın. Şimdi köfteleriniz hazır...
** Bu köfteleri ister hemen pişirin, ister bir gün dolapta bekletin isterseniz de unlu halleriyle bir kaba ya da buzdolabı poşetine koyun ve derin dondurucuda saklayın. Pişireceğiniz zaman dondurucudan çıkarıp hemen pişirebilirsiniz.
 

4.      Yağı (hangi yağı tercih ederseniz) tencereye koyun. Mevsimindeyseniz domatesi rendeleyin ya da kabuğunu soyup robottan geçirin ve güzelce kavurun. Domates yoksa salçayla da aynı şeyi yapabilirsiniz.
5.      Şimdi suyu ekleyin. (Kaynar su eklerseniz yemeğin pişme süresini kısaltırsınız haberiniz olsun.) Kırmızı toz biber koyacaksanız onu da ekleyin. Bi de suyun tadını kontrol edin ve gerek duyuyorsanız tuz ekleyin istediğiniz miktarda.
6.      Su kaynayınca köfteleri, haşlanmış nohutu, dilediyseniz maydanozu ekleyin ve 2-3 dakika devam edin. Sonra altını biraz kısın ve 15 dk. kadar pişirin.
**Vaktiniz yoksa altını çok kısmadan 10 dk.da pişer. Ancak siz yine de bir kontrol edin.
Yemek hazır... Sofrayaaaaa ;)
Dileyenler ekşilik versin diye limon suyu sıkabilirler şimdi....

SİZDEN RİCAM… 
Tariflerimi denerseniz ve de benimle deneyimlerinizi paylaşırsanız çok ama tahmin bile edemeyeceğiniz kadar çok sevindirirsiniz beni… Yorumlarınızla hem eksiklerimi görmemi sağlarsınız hem de bana değerli düşüncelerinizi aktarırsınız… Paylaşmak güzeldir ve mutluluk verir!





2 yorum:

  1. elinize sağlık. yaptım ve mükemmel oldu. eşim sulu köfte pek sevmezdi ama bayıldı. elinize emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oh ne güzel ;)) Teşekkürler ve afiyetler ;)

      Sil

DMCA.com Protection