10 Eylül 2013 Salı

Kolay Menemen Konservesi



Konserve çılgınlığım başladı bir kere... Gezmekten bu vakte kaldım ama inatla devammm... 

Yemek mi yok? Vaktim de mi yok? Eşimi mutlu eden menemen! Kışa hazır...




Eğer Kolay Domates Konservesi tarifimi okuduysanız bu tarif size epey tanıdık gelecek. Ancak sizi o sayfa bu sayfa dolaştırmaya niyetim yok. Burada da aynı şekilde ayrıntı bulacaksınız. Okumaya devam...



 

KOLAY MENEMEN KONSERVESİ
KAÇ KİŞİYE YETER?
·         1 kavanoz tüm aileye yeter sanıyorum.
TAHMİNİ HAZIRLAMA SÜRESİ NEDİR NEDİR?
·         Hızınıza ve kaç kilogram domatesle konserve yapacağınıza bağlı ancak 3 kg. domatesle çalışmak yaklaşık iki saatinizi alır. Siz istediğiniz kadar miktarı katlayabilirsiniz.
NE LAZIM?
·         3 kg domates (Sivri domates dediğimiz çok sulu olmayan bir domates türü seçmelisiniz. Pazarda sorarak bulabilir ya da yanınıza bu işten anlayan birini alabilirsiniz.)
·         ½ kg. dilediğiniz türde biber
·         Biberleri kavurmak için ½ bardak zeytinyağı ( miktarı siz değiştirebilirsiniz)
·         720 ml.lik 3 kavanoz  Bir kg. Domatese 1 kavanoz hesabı yapabilirsiniz (Ancak sizin canınız 1 litrelik kavanoz kullanmak ister ya da  500 ml.lik kullanmak isterse sizi tutan yok ;))
·         Ben başka hiç bir şey ilave etmiyorum ama siz arzunuza göre tuz, pulbiber ve biraz da sirke ilave edebilirsiniz.(Miktarı tamamen damak tadınıza bağlı. Dener, bakarsınız ;)
NASIL YAPARIZ?
Ön hazırlık için bilmeniz gerekenler:
·         Kesinlikle cam kavanoz kullanmalısınız. Bir kere aldınız mı yıllarca aynı kavanozları kullanabilirsiniz zaten.
·         Kavanoz kapaklarını her konserve yapışınızda yenilemesiniz. İşimizi şansa bırakmayalım ki güzel vakumlansınlar.
·         Kavanozları ve kapakları yıkayın ancak kapakları kesinlikle elinizde yıkayın.
·         Kavanoz ve kapakları güzelce kurulayın.
Gelelim tarife:
1.      Öncelikle biberlerimizi ve domateslerimizi soğuk suyla bir güzel yıkıyoruz.
2.      Şimdi domateslerin kabukları konusunda tercih tamamen sizin.
a) İsterseniz domatesleri kabukları ile birlikte mutfak robotuna atın ve iyice kıyın. Bu şekilde kabuktaki likopen maddesinden mahrum kalmayın.
b) İsterseniz de kabuklarını soyarak robottan geçirin. Kabuklarını nasıl mı soyacaksınız? Önce büyük bir tencerede su kaynatacak, su kaynayınca domatesleri içine atacak 2-3 dakika kaynatacak ve domateslerin kabuğunda çatlak oluşur oluşmaz domatesleri süzgece alıp soğumalarını bekleyeceksiniz. Artık ne kadar kolay soyulduklarını görünce sevinebilirsiniz...
3.      Biberlerimizi dilediğimiz gibi doğrayıp, zeytinyağıyla beraber derin bir tencereye( derin bir tencere olmasına dikkat edin ki etrafa sıçramasın ya da iki-üç sefer de pişirin)  alıyoruz ve 5 dk. kadar soteliyoruz. Bildiğimiz kavuruyoruz. Çok fazla kavurmamıza gerek yok.
4.      Domates püremizi tencereye biberlerin üzerine döküp pişirmeye başlayın. Kaynamaya başlayınca en az 15 dk. pişirmeye devam edin. İstediğiniz yoğunluğa siz karar verin ve gerektiğine inanıyorsanız kaynatmaya devam edin. Ancak size göre menemen kıvamı ne olmalı ise yani tam yumurta kıymaya niyetlendiğiniz noktada durun yani.
5.      Ocağın altı hala açık hala kaynamaktayken...Dilerseniz kavanozlarınızı sıcak sudan geçirin.( Geçirmeseniz de olur)
6.      Şimdi dikkatli olun ki elleriniz yanmasın. Ben fırın eldivenimi giyip boş kavanozu elime alıp kepçeyle kaynamakta olan menemeni kavanoza dolduruyorum. Kavanozda en az 1 cm. boşluk bırakıyor tamamen doldurmuyoruz.
7.      Kavanozun ağzını eğer sos bulaştıysa güzelce silip kuruluyor ve hemen kapağını kapatıp havlu yardımıyla sıkıştırıyor ve hemencecik düz bir zemine ters döndürerek koyuyoruz.
8.      Kavonaza en az 1 gün hiç dokunmuyoruz. Bir gün sonunda düz çeviriyoruz ve kapağına bakıyoruz. Eğer ortası içine çökmüşse vakumlanmış demektir. Güneş görmeyen bir yerde saklayabilir, kışın afiyetle yiyebilirsiniz.
** Kavanozu açtıktan sonra tamamını bitiremezseniz buzdolabında saklamaya devam edin, olur mu? Hadi kolay gele...
SİZDEN RİCAM… 
Tariflerimi denerseniz ve de benimle deneyimlerinizi paylaşırsanız çok ama tahmin bile edemeyeceğiniz kadar çok sevindirirsiniz beni… Yorumlarınızla hem eksiklerimi görmemi sağlarsınız hem de bana değerli düşüncelerinizi aktarırsınız… Paylaşmak güzeldir ve mutluluk verir!

2 yorum:

  1. Merhaba;
    Ben bu tarifi kesinlikle deneyeceğim. Olur mu diye hep düşündüğüm birşeydi.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevda Hanımcığım umarım dener ve memnun kalırsınız. Benden de size sevgiler ve teşekkürler ;)

      Sil

DMCA.com Protection