Konserve çılgınlığım başladı bir kere... Gezmekten bu vakte kaldım ama inatla devammm...
Yemek mi yok? Vaktim de mi yok? Eşimi mutlu eden menemen! Kışa hazır...
Eğer Kolay Domates Konservesi tarifimi okuduysanız bu tarif size epey tanıdık gelecek. Ancak sizi o sayfa bu sayfa dolaştırmaya niyetim yok. Burada da aynı şekilde ayrıntı bulacaksınız. Okumaya devam...
KOLAY MENEMEN KONSERVESİ
KAÇ KİŞİYE YETER?
·
1 kavanoz tüm aileye yeter sanıyorum.
TAHMİNİ HAZIRLAMA SÜRESİ NEDİR NEDİR?
·
Hızınıza ve kaç kilogram domatesle konserve yapacağınıza bağlı ancak 3
kg. domatesle çalışmak yaklaşık iki saatinizi alır. Siz istediğiniz kadar
miktarı katlayabilirsiniz.
NE LAZIM?
·
3 kg domates (Sivri domates dediğimiz çok sulu olmayan bir domates türü
seçmelisiniz. Pazarda sorarak bulabilir ya da yanınıza bu işten anlayan birini
alabilirsiniz.)
·
½ kg. dilediğiniz türde biber
·
Biberleri kavurmak için ½ bardak zeytinyağı ( miktarı siz
değiştirebilirsiniz)
·
720 ml.lik 3 kavanoz Bir kg.
Domatese 1 kavanoz hesabı yapabilirsiniz (Ancak sizin canınız 1 litrelik kavanoz
kullanmak ister ya da 500 ml.lik
kullanmak isterse sizi tutan yok ;))
·
Ben başka hiç bir şey ilave etmiyorum ama siz arzunuza göre tuz, pulbiber
ve biraz da sirke ilave edebilirsiniz.(Miktarı tamamen damak tadınıza bağlı.
Dener, bakarsınız ;)
NASIL YAPARIZ?Ön hazırlık için bilmeniz gerekenler:
·
Kesinlikle cam kavanoz
kullanmalısınız. Bir kere aldınız mı yıllarca aynı kavanozları
kullanabilirsiniz zaten.
·
Kavanoz kapaklarını her konserve
yapışınızda yenilemesiniz. İşimizi şansa bırakmayalım ki güzel vakumlansınlar.
·
Kavanozları ve kapakları yıkayın
ancak kapakları kesinlikle elinizde yıkayın.
Gelelim tarife:
1.
Öncelikle biberlerimizi ve domateslerimizi soğuk suyla
bir güzel yıkıyoruz.
2.
Şimdi domateslerin kabukları konusunda tercih tamamen
sizin.
a)
İsterseniz domatesleri kabukları ile birlikte mutfak robotuna atın ve iyice
kıyın. Bu şekilde kabuktaki likopen maddesinden mahrum kalmayın.
b)
İsterseniz de kabuklarını soyarak robottan geçirin. Kabuklarını nasıl mı
soyacaksınız? Önce büyük bir tencerede su kaynatacak, su kaynayınca domatesleri
içine atacak 2-3 dakika kaynatacak ve domateslerin kabuğunda çatlak oluşur
oluşmaz domatesleri süzgece alıp soğumalarını bekleyeceksiniz. Artık ne kadar kolay
soyulduklarını görünce sevinebilirsiniz...
4.
Domates püremizi tencereye biberlerin üzerine döküp pişirmeye
başlayın. Kaynamaya başlayınca en az 15 dk. pişirmeye devam edin. İstediğiniz
yoğunluğa siz karar verin ve gerektiğine inanıyorsanız kaynatmaya devam edin. Ancak
size göre menemen kıvamı ne olmalı ise yani tam yumurta kıymaya niyetlendiğiniz
noktada durun yani.
5.
Ocağın altı hala açık hala kaynamaktayken...Dilerseniz
kavanozlarınızı sıcak sudan geçirin.( Geçirmeseniz de olur)
6.
Şimdi dikkatli olun ki elleriniz yanmasın. Ben fırın
eldivenimi giyip boş kavanozu elime alıp kepçeyle kaynamakta olan menemeni
kavanoza dolduruyorum. Kavanozda en az 1 cm. boşluk bırakıyor tamamen
doldurmuyoruz.
7.
Kavanozun ağzını eğer sos bulaştıysa güzelce silip
kuruluyor ve hemen kapağını kapatıp havlu yardımıyla sıkıştırıyor ve hemencecik
düz bir zemine ters döndürerek koyuyoruz.
8.
Kavonaza en az 1 gün hiç dokunmuyoruz. Bir gün sonunda
düz çeviriyoruz ve kapağına bakıyoruz. Eğer ortası içine çökmüşse vakumlanmış
demektir. Güneş görmeyen bir yerde saklayabilir, kışın afiyetle yiyebilirsiniz.
** Kavanozu açtıktan sonra tamamını
bitiremezseniz buzdolabında saklamaya devam edin, olur mu? Hadi kolay gele...
SİZDEN RİCAM…
Tariflerimi denerseniz ve de benimle deneyimlerinizi
paylaşırsanız çok ama tahmin bile edemeyeceğiniz kadar çok sevindirirsiniz
beni… Yorumlarınızla hem eksiklerimi görmemi sağlarsınız hem de bana değerli
düşüncelerinizi aktarırsınız… Paylaşmak güzeldir ve mutluluk verir!
Merhaba;
YanıtlaSilBen bu tarifi kesinlikle deneyeceğim. Olur mu diye hep düşündüğüm birşeydi.
Sevgiler
Sevda Hanımcığım umarım dener ve memnun kalırsınız. Benden de size sevgiler ve teşekkürler ;)
Sil