28 Ağustos 2012 Salı

Ispanaklı Krep






Siz de benim gibisinizdir belki; ama benim takıntım, tadına baktığım ve beğendiğim bir lezzeti kendim yapmayı denemek… Çok sevdiğimiz arkadaşlarımızın düğün menüsünde vardı Ispanaklı Krep. Başarılı bulduk ve ben de denemeye karar verdim hemen!
Şimdi tarifte sıkıntı yaşamamanız için sizden ricam linke tıklayıp http://celikkizmutfakta.blogspot.com/2012/03/baslarken.html yazımı okumanız. Ama daha önce okuduysanız zaten neden bahsettiğimi biliyorsunuzdur. Hadi tarife...

ISPANAKLI KREP
KAÇ KİŞİYE YETER?
* 8 porsiyon çıkıyor ama iki krep eşimle benim mideme gidince 6 porsiyonla yetinmek durumunda kaldık. Bahaneyle içine koyduğum ıspanak da bol oldu.
NE LAZIM?
·         Krep için (200 ml.lik bardak kullanıldı.)
1.      3 yumurta
2.      400 ml süt (2 bardak)
3.      200 ml bitkisel yağ (1 bardak)
4.      1 su bardağı un (120 gr.)  yeterli olacaktır. Ancak 2 yemek kaşığı daha ekleyebilirsiniz.(160 gr.)
5.      1 çay kaşığı yemek sodası (Koymasanız da olur elbette)
6.      1 tatlı kaşığı tuz
7.      1 tatlı kaşığı şeker
8.      22-23 cm. çapında krepler yapmanızı sağlayacak yapışmaz bir tava ;)
·         Ispanaklı İç Harç
1.      Yıkanmış ayıklanmış halde yaklaşık 500 gr. ıspanak
2.      1orta boy rendelenmiş soğan
3.      3 yemek kaşığı zeytinyağı
4.      1 tatlı kaşığı kadar tuz
5.      ½ çay kaşığı kararbiber
6.      3 yemek kaşığı krema
7.      Dilerseniz pul biber
·         Üzerine Beşamel Sos
1.      1 yemek kaşığı tereyağı
2.      1,5 yemek kaşığı un
3.      1 bardak süt
4.      1 çay kaşığı tuz
5.      ¼ çay kaşığı karabiber
6.      Dilerseniz pul biber

NASIL YAPARIZ?
·         Krep
1-      Tüm malzemeleri iyice çırpın ve akışkan bir hamur elde edin.
2-      Hamuru buzdolabına koyarak en az 10 dakika dinlendirin.
3-      Tavayı ocağa koyun ve kızdırın.
4-      İlk krebi yaparken tavaya biraz sıvıyağ damlatın. Diğerlerinde gerekmeyecek. (Tavanızın özelliğine göre gerekebilir de…)
5-      Kreplerinizi arkalı önlü çevirerek güzelce pişirin ve kağıt havlu üzerine koyarak tek tek soğumalarını sağlayın.
6-      Yaklaşık 8 adet krep yapabileceksiniz.
·         Ispanaklı harç
1-      Zeytinyağını tencereye koyun, rendelediğiniz soğanı koyun ve biraz pişirin.
2-      Ispanakları, tuz ve baharatları ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp ateşin altını kısın. Bırakın ağır pişsinler.
3-      Pişmesine yakın 3 yemek kaşığı kremayı ekleyin ve ılımasını bekleyin.
·         Üzerine beşamel sos
1-      Tereyağı ve unu küçük bir tencereye koyun bir güzel kavurun. (Un helvası tadında bir un kokusu alacaksınız.)
2-      Sütü ve baharatları ekleyin. Sürekli karıştırarak topaksız bir sos elde edin.
***
1-      Fırınınızı 200 C alt üst turbo ısıtın. ( İsterseniz sadece üst ısıtabilirsiniz.)
2-      Kreplerinizin içine (tam ortasına) harçtan koyun. Mektup zarfı gibi katlayın ve ters çevirip tepsiye dizin.
3-      Üzerlerine beşamel sostan koyun ( Dilerseniz dilimleyip kaşar da koyabilirsiniz ya da rendeleyebilirsiniz) ve fırına atın. 7-8 dakika kadar pişirin ve alın.
Servise hazır… Afiyet olacak ;)
SİZDEN RİCAM… 
Tariflerimi denerseniz ve de benimle deneyimlerinizi paylaşırsanız çok ama tahmin bile edemeyeceğiniz kadar çok sevindirirsiniz beni… Yorumlarınızla hem eksiklerimi görmemi sağlarsınız hem de bana değerli düşüncelerinizi aktarırsınız… Paylaşmak güzeldir ve mutluluk verir!

26 Ağustos 2012 Pazar

Kraker









Evde kraker yapılır mı derken karşıma çıkanlara ve bu tarifi akıl edip yapanlar teşekkürü bir borç biliyorum. Aslında bildiğimiz balık kraker tarifi diye vermişler ama tadı farklı ama bir o kadar da lezzetli haberiniz olsun ;))))Bizce muhteşem bir lezzet oldu.
Orijinal tarifi merak edenler http://homecookinginmontana.blogspot.com/2010/02/cheddar-crackersreminiscent-of-goldfish.html adresine göz atabilir. Keşfedilecek epey cevher var…

Şimdi tarifte sıkıntı yaşamamanız için sizden ricam linke tıklayıp http://celikkizmutfakta.blogspot.com/2012/03/baslarken.html yazımı okumanız. Ama daha önce okuduysanız zaten neden bahsettiğimi biliyorsunuzdur. Hadi tarife...

EV YAPIMI PEYNİRLİ KRAKER
KAÇ KİŞİYE YETER?
* Kaç kişiyle paylaşmak isterseniz artık…
NE LAZIM?
·         225 gr cheddar peyniri ( Aldığım 1 kutu 200gramdı. Ben de ikinci bir paket almak yerine 25 gr. kaşar ekleyebilirsiniz diye tavsiyede bulunabilirim.)
·         140 gr. un ( 1cup ölçüsü ya da 200 ml.lik bardakla bir bardak artı bir kaşık un)
·         55 gr. soğuk tuzsuz tereyağı ( 4 yemek kaşığına denk)
·         2 silme çay kaşığı tuz (5 gr.)
·         2-4 yemek kaşığı su
·         Arzu edenler için 1 tatlı kaşığı acı biber ya da ½ çay kaşığı karabiber
*** Belirtmeliyim kullanacağınız acı tamamen sizin damak zevkinize göre değişir. Ben anneciğimin elleriyle yaptığı toz kırmızı biberi kullandım. Ama o kadar acı bir biberdir ki eşim dahi “acı olmuş” dedi. Siz deneyin kendinize göre… ( Çocuklar acı yiyemez elbette ;)
NASIL YAPARIZ?

·         O kadar kestirmeden anlatacağım ki… Tarifi bekleyen çok çünkü!
1-      Cheddar peynirini rendeleyin.
2-      Tereyağını küp küp doğrayın.
3-      Mutfak robotuna un, tuz ve kullanacaksanız biberinizi koyun ve karıştırın. Tereyağını ekleyin yine karıştırın. Peyniri ekleyin yine karıştırın.
4-      Kaşık kaşık su ekleyin her defasında hamuru yine karıştırın. (Eğer acı kullandıysanız 3-4 yemek kaşığı su; kullanmadıysanız 2 yemek kaşığı su ekleyin.)
5-      Hamuru streç filmle sarıp en az 20 dakika en güzeli 24 saat buzdolabında dinlendirin.
6-      Fırınınızı 180 C derece alt üst ısıtın.
7-      Dinlenmiş hamurunuzu 3 mm kalınlığında yani epey ince açın ve dilediğiniz kalıpla şekil verin ve yağlı kağıt ya da silikon pişirme altlığı serdiğiniz tepsinize dizin. ( Fotoğraftaki gibi yaklaşık 2 tepsi kraker yapabirsiniz.)
8-      Fırına atın ve 15-20 dk. Pişirin. Fırınınızın ve sizin kraker kıtırlığı zevkinize göre ilk seferde süreyi takip edin ki sonrasında hep mutlu sona ulaşın.


 
SİZDEN RİCAM… 
Tariflerimi denerseniz ve de benimle deneyimlerinizi paylaşırsanız çok ama tahmin bile edemeyeceğiniz kadar çok sevindirirsiniz beni… Yorumlarınızla hem eksiklerimi görmemi sağlarsınız hem de bana değerli düşüncelerinizi aktarırsınız… Paylaşmak güzeldir ve mutluluk verir!

12 Ağustos 2012 Pazar

Patates Cipsi ( Mikrodalgada Ev Yapımı )




 

  Aşağıdaki fotoğrafta beyaz tabakta daha kalın dilimlediğim ilk denememizi, pembe tabakta ise uzmanlığımızı görüyorsunuz...





İnternet o kadar güzel bir şey ki;  bilmediğim ya da tanıdıklarımdan öğrenemeyeceğim o kadar çok şeyi öğrenmemi sağlıyor ki… Bir de bildiklerini paylaşan harika insanlar var tabii; ne kadar teşekkür etsem az onlara… www.pemberehber.com diye muhteşem bir site buldum ve orada bu tarifi görünce eşimle gözlerimiz büyüdü. Hemen denedik, pek bi beğendik! Belki sonuçta az cips elde ediyorsunuz ama doğal ve katkısız oluyor ya sanırım buna değer…

EV YAPIMI PATATES CİPSİ ( Mikrodalga )
KAÇ KİŞİYE YETER?
* 1; bilemedin 2
NE LAZIM?
·         1 adet patates (Kızartmaya uygun bir cins olursa harika olur)
·         1 yemek kaşığı zeytinyağı
·         ½ çay kaşığı tuz
·         ½ çay kaşığı kekik
·         ½ çay kaşığı pul biber (acı seviyorsanız)
·         Başka baharat dilerseniz…
* Patatesinizin büyüklüğüne göre yağ ve baharat oranınızı ayarlarsınız canlar!
** Mikrodalga pişirme torbası ya da mikrodalgaya uygun silikon bir altlık kullanmalısınız.
NASIL YAPARIZ?
·         İnanın çok kolay!
1-      Patatesini soyun, suyunu alın.
2-      Mandolin dilimleyici ile patatesinizi incecik dilimleyin. İnce olmaları çok önemli, yoksa zor cips olurlar. ( Bu tür bir dilimleyici ya da rendeniz yoksa bıçakla çok dikkatli bir şekilde incecik de dilimleyebilirsiniz.
3-      Patatesleri zeytinyağı ve baharatlarla karıştırın.
4-      Patates dilimlerini birbirinin üstüne gelmeyecek şekilde yapışmaz bir yüzey üzerinde mikrodalgaya koyun. (Yapışmaz yüzey olmalı çünkü cam tepsi ya da porselen tabağa yapışıyormuş ustasının dediğine göre. Ben mikrodalga pişirme torbasını kullandım ilk önce ki fotoğrafta onu göreceksiniz; sonra mikrodalgada kullanılabilen silikon pişirme altlığı kullandım.)

5-      Şimdi patates dilimlerinizi mikrodalgaya koyun ve en yüksek watt’ta 3 dakika kadar pişirin ve kontrol edin. Yetmez ise üstüne ekleyin ve yanmalarına izin vermeden ek sürelerle pişirin.
 ** Mikrodalga fırınlar, tıpkı ocaklar ve fırınlar gibi farklı olduğu için güçleri de farklı oluyor. Benim mikrodalgam 1000 watt’lık. Bu yüzden çabuk pişiriyor. Siz önce bir deneme yapın, sonra pişme süresini netleştirin.
                                                       Afiyetle yiyin gari!


SİZDEN RİCAM… 
Tariflerimi denerseniz ve de benimle deneyimlerinizi paylaşırsanız çok ama tahmin bile edemeyeceğiniz kadar çok sevindirirsiniz beni… Yorumlarınızla hem eksiklerimi görmemi sağlarsınız hem de bana değerli düşüncelerinizi aktarırsınız… Paylaşmak güzeldir ve mutluluk verir!

10 Ağustos 2012 Cuma

Kabak Mücver




Merhaba!
Size bugün eşime kabak yedirebilmeyi başardığım tek lezzeti anlatacağım. Mücver! Ortanca ablam kendisini muhteşem yapar ki ben de ondan öğrendim! Ancak benim ölçü hastalığıma o kadar zıt bir tarif ki… Çünkü kabak ve kabağı rendeleme şekli her şeyi değiştiriyor. “Lezzetli olur inşallah” diyerek yapıyorum o yüzden ve her seferinde hamurun kıvamını kontrol etmekten bir hal oluyorum. Ama sonuçta ortaya güzel mücver çıkıyor ve sizin de böyle sonuç alacağınıza eminim!

Bu arada çok hafif bir mücver yapacak olduğunuzu, yediğinizde midenizi rahatsız etmeyeceğini gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. Çünkü az yağda pişireceğiz.



KABAK MÜCVER
KAÇ KİŞİYE YETER?
* Aperatif olarak düşünürseniz ve küçük küçük yaparsanız 8-10 kişiye. Ben dayanamayıp biraz büyükçe yapıyorum da…
NE LAZIM?
·         3-4 tane orta boy kabak
·         1 yumurta
·         1 yemek kaşığı yoğurt (kullanmasanız da olur.)
·         8 yemek kaşığı un
·         2 yemek kaşığı mısır unu
·         1 küçük rendelenmiş ya da küçüçük kıyılmış soğan ya da varsa 5-6 dal taze soğan
·         1 çay kaşığı yemek sodası ya da kabartma tozu
·         2-3 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
·         2-3 yemek kaşığı doğranmış dereotu
·         3 çay kaşığı tuz
·         1 çay kaşığı karabiber
·         1 çay kaşığı pul biber
·         Paşa gönlünüzün dilediği başka baharatlar. ( Örneğin nane…)
:))) Anne adayı biricik Lale'm acı biber de doğrayı ekleyebileceğimizi söylüyor. Bilgilerinize...
·         Yapışmaz tava
·         Kızartmak için sıvıyağ
·         ** Mücverin içine peynir de koyanlar var biliyorum ama ben tercih etmiyorum. İstiyorsanız bu tarifin içine çok sulanmayan bir 1-2 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir ya da kaşar rendeleyerek karıştırabilirsiniz.
NASIL YAPARIZ?
Önce püf noktalarını vereyim size…
-          Ben kabağı robotta rendelediğim içim rendelerken neredeyse hiç sulanmıyor. Ne zaman ki tuzla buluşuyor hemen kendini salıyor kabak. O yüzden sıkmama gerek kalmadan mücverimi yapabiliyorum. Kabağı elinizde rendelerseniz ya da cinsine göre çok sulanabilir. O zaman elinizle suyunu sıkın biraz. Nasılsa diğer malzemelerini karıştırırken biraz daha su bırakacaktır.
-          Soğanı rendelerseniz sulanır ama daha lezzetli olur. Rendelemez, çok ince kıyarsanız pişmeyip çiğ kalma tehlikesi var. Soğan olmaz derseniz ya da arzu ederseniz taze soğanınız varsa ince ince kıyın soğan yerine. Hem daha aromatik olur hem de sulanmayı azaltırsınız.

1-      Kabakları rendeleyin. Rendelediğiniz soğanı da ekleyin. (Taze soğan kullanacaksanız şimdi eklemeyin.) Kabaklar sulanırsa suyunu sıkın iyice.
2-      Yumurtayı, arzu ederseniz yoğurdu, maydanoz, dereotu ve dilerseniz taze soğanı ayrı bir yerde karıştırın ve kabaklara karıştırın.
3-      Tuz, karabiber, pul biber, yemek sodasını ve baharatları mısır unu ve unun yarısıyla karıştırın. Böyle söylüyorum çünkü cıvığa yakın bir hamur olacak. Şimdi bunları kabaklarla karıştırın. Sulanma durumunu takip edin ve kalan unu azar azar kaşık kaşık ekleyin gerekirse.
4-      5 dakika kadar karışımı buzdolabında bekletin ama çok bekletmenizi tavsiye etmem. Durdukça sulanıyor…
5-      Tavayı ocağa… Tava kızsın… Tavaya 1-2 kaşık ayçiçeği ya da zeytinyağı koyun; yağ kızınca kaşıkla mücver hamurunu dökün, düzeltin ve çevire çevire pişirin. Kağıt havlu üzerine alın ve serinletin.
6-      Mücverleri yaparken yağ bittikçe az az ekleyin tavaya! Ben yapışmaz tavada yapıyorum ve az yağda pişiriyorum ;)

AFİYET OLSUN, BAL OLSUN…


SİZDEN RİCAM… 
Tariflerimi denerseniz ve de benimle deneyimlerinizi paylaşırsanız çok ama tahmin bile edemeyeceğiniz kadar çok sevindirirsiniz beni… Yorumlarınızla hem eksiklerimi görmemi sağlarsınız hem de bana değerli düşüncelerinizi aktarırsınız… Paylaşmak güzeldir ve mutluluk verir!

8 Ağustos 2012 Çarşamba

Fırında Patates


Fırında patates, annelerimizin pratik lezzetlerindendir, değil mi? Ben de bayılırım. Anneler bu kadar güzel yapınca, evde de yapmak gerekti. Tabii mutfaktaki ben olunca; patates yapmaya kalkıştığımda pişip pişmediğini anlayana dek 4-5 dilim patates yemiş oluyordum. Hadi bi deneyeyim de elimden geldiğince standart hale getireyim dedim. Çok kolaymış; başından söyleyeyim.

Biberiye kullanmak ayrı bir lezzet veriyor ama eşim “Biberiye yerine kekik olsaymış, daha iyi olurmuş.”dediği için ben biberiyeli yapmam artık. Biberiye sevenlere tavsiyem biberiyeyi, patatesi fırına vermeden önce serpmeniz ya da karıştırmanız. Onun dışında kullanmak istediğiniz bütün baharatları zeytinyağı ile karıştırabilirsiniz.

FIRINDA PATATES
KAÇ KİŞİYE YETER?
* En fazla 4-5 kişiye azar azar paylaştırılır. Ana yemek ya da atıştırmalıksa 2 kişilik bir tarif.

NE LAZIM?
·         3-4 orta boy patates ( Soyduğunuzda 500 gr. patates)
·         1-2 diş sarımsak
·         2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
·         1,5 çay kaşığı pul biber
·         1,5 çay kaşığı karabiber
·         1 tatlı kaşığı biberiye ya da 1 çay kaşığı kekik
** Sevgili Sevim Yengem kimyon; Sevgili Gülçin'im ise susam kullanmayı önerdi. İkisi de muhteşem yemekler yapar ve Çelikkız bu bilgileri sizinle paylaşmaktan gurur duyar!
NASIL YAPARIZ?
·         Hangi fırına uygun kap ya da tepsinizde yaparsınız size kalmış elbette. Ancak size tavsiyem altına kesinlikle yağlı kağıt serin ki patatesleriniz tepsiye yapışmasın. Ben kilitli kek kalıbında yaptım ve tabi ki eşimin açlık katsayısı yükselmiş olduğu için çarçabuk sıralayabildiğim kadar sıraladım. 

1-      Patateslerinizi güzelce yıkayın ve kabuklarını soyun. Eğer küçük taze patates bulabildiyseniz kabuklarını soymadan da kullanabilirsiniz elbette. Patateslerinizi isterseniz halka halka isterseniz de elma dilimi şeklinde doğrayın. Sadece unutmayın çok kalın doğrarsanız yumuşak patatesleriniz olur. Ne kadar ince o kadar çıtır…
2-      Patateslerin suyunu temiz havlu ya da kağıt havlu ile alın. Dilimledikten sonra bile havluyu aralarına sokuşturun ve suyunu alın.
3-      Ayrı bir kapta 2-3 kaşık zeytinyağına tuzu, tüm bahartaları ve belki de kendi arzunuza göre başka baharatları ekleyin ve sarımsağı da rendeleyin.
4-      Zeytinyağlı karışımı patateslerle karıştırın. Üzerini kapatıp 10 dakika kadar marine edin. ( 10 dakikadan fazla da bekleyebilir. Ama ne kadar beklerse o kadar çok sulanıyor patates. Diyelim ki mecburen beklediniz ve çok sulandı. Hemen o suyu dökün, patatesleri kurulayın ve bir miktar daha baharatla beraber 1-2 kaşık zeytinyağı ekleyin.)
5-      Fırını 190 C’ye alt üst turbo ısıtın.
6-      Patateslerimiz hazırsa tepsi ya da kabımıza dizelim. Patatesleri birbirinin üstüne çok getirmemeye çalışın ki çıtırlığı artsın! Biberiye ve dilerseniz biraz da baharat serpebilirsiniz.
7-      Üzerini alüminyum folyo ile kapatalım ve 3-4 tane delik açalım bıçakla ve fırına. Tam 40 dakika!
8-      Folyoyu çıkarıp 10 dakika kadar da üzerini kızartmak için fırında tutun ve çıkarın. (Dileyenler birkaç parça tereyağı koyarak kızartabilirler.)
9-      Servise hazır ama azıcık sabredin! Çok sıcak…


SİZDEN RİCAM… 
Tariflerimi denerseniz ve de benimle deneyimlerinizi paylaşırsanız çok ama tahmin bile edemeyeceğiniz kadar çok sevindirirsiniz beni… Yorumlarınızla hem eksiklerimi görmemi sağlarsınız hem de bana değerli düşüncelerinizi aktarırsınız… Paylaşmak güzeldir ve mutluluk verir!

DMCA.com Protection